Houtsoorten Dalbergia spp

De houtsoorten die vallen onder het genus Dalbergia spp. worden sinds 2 januari 2017 strenger beschermd door CITES. Voor de (weder)uitvoer van Dalbergia spp. heeft u een uitvoervergunning nodig.

Dit is besloten tijdens de CITES-conferentie, die van 24 september tot 5 oktober 2016 plaatsvond in Johannesburg, Zuid-Afrika. De besluiten zijn per 4 februari 2017 opgenomen in de Europese verordeningen.

CITES-documenten

Voor het (weder)uitvoeren van de soorten die zijn opgenomen in Appendix II van CITES heeft u een (weder)uitvoervergunning nodig. Omdat het genus Dalbergia spp. ook is opgenomen in Bijlage B van de Basisverordening, heeft u voor deze houtsoort dus ook een invoervergunning nodig.

Meer informatie vindt u op de pagina CITES-documenten Dalbergia spp.

Uitgezonderde delen

Als een soort beschermd is door CITES, zijn ook alle delen en (afgeleide) producten van deze soort beschermd. In sommige gevallen is er sprake van een annotatie. Een annotatie geeft uitzonderingen op het beschermingsniveau of nadere uitleg. Voor de soorten van Dalbergia spp. in Appendix II is annotatie #15 van toepassing.

Lees meer over annotaties op de pagina Uitgezonderde delen en producten.

Wet- en regelgeving

Sinds 2 januari 2017 worden alle soorten die vallen onder het genus Dalbergia spp. met uitzondering van Dalbergia nigra, opgenomen op Appendix II van CITES. De nieuwe Soortenlijst is gepubliceerd. Het genus is ook opgenomen in Bijlage B van de Basisverordening (CITES-wetgeving geĆÆmplementeerd in de Europese wetgeving). Bij de invoer heeft u nu ook een invoervergunning nodig.

Dalbergia nigra

De uitzondering hierop is Dalbergia nigra. Die is streng beschermd en staat al geruime tijd op Appendix I van CITES en Bijlage A van de Basisverordening. Voor de invoer en uitvoer van (producten van) deze soort waren dus al CITES-vergunningen nodig.

Daarnaast is het invoeren van Appendix I-soorten voor commerciƫle doeleinden in principe niet toegestaan.

Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over de Dalbergia spp.? Kijk dan in de Veelgestelde vragen Houtsoorten Dalbergia spp.. Of neem contact met ons op.

Service menu right