Veelgestelde vragen Houtsoorten Dalbergia spp

Veelgestelde vragen

Ik wil hout of producten gemaakt van een soort opgenomen op Appendix II in- of (weder)uitvoeren. Wat nu?

Een invoer- of uitvoervergunning vraagt u aan bij RVO.nl. Lees meer over de aanvraagprocedure op de pagina Cites-soorten de EU invoeren of (weder)uitvoeren op mijn.rvo.nl.

Wat is een muziekinstrumentencertificaat (MIC)?

Als uw muziekinstrument niet binnen de vrijstelling van annotatie #15b valt, zijn er voor het in- en uitvoeren van het instrument CITES-vergunningen nodig. Dit kan bijvoorbeeld als er een Bijlage A soort in het instrument is verwerkt of het aandeel van de Bijlage B soort meer dan 10 kilo is. Musici die met hun muziekinstrument reizen, kunnen in dat geval gebruik maken van een muziekinstrumentencertificaat (MIC).

U kunt een MIC aanvragen via mijn.rvo.nl. De MIC is maximaal 3 jaar geldig en kost €45,-. U kunt de MIC zowel als invoervergunning als (weder)uitvoervergunning gebruiken. Lees meer over de MIC op de informatiepagina Muziekinstrumentencertificaat.

Zijn er regels gesteld voor het merken van producten waarin Dalbergia spp. is verwerkt?

Voor de internationale handel is het niet verplicht om een object te voorzien van een merkteken. Veel muziekinstrumenten worden voorzien van een serienummer, dit geldt meestal niet voor de antieke en vaak zeer kostbare instrumenten. We raden wel aan om, indien mogelijk, het serienummer te vermelden op de vergunning. Dit zorgt namelijk voor een duidelijke link tussen het instrument of ander object en de CITES-vergunning.

Hoe kan ik aantonen dat ik het hout al vóór de opname op Appendix II/Bijlage B in mijn bezit had?

U moet in ieder geval kunnen aantonen dat u het hout, of de producten gemaakt van de soort, heeft verkregen voordat de soort was opgenomen in Appendix II/Bijlage B. U kunt dit aantonen met:

  • uw bedrijfsadministratie
  • inventarislijsten met datum
  • facturen met datum
  • foto’s met datum, of
  • andere documenten, waaruit blijkt dat u al in het bezit was van de producten voordat de soort beschermd werd door CITES.

Hoe kan de koper van mijn product binnen de Europese Unie de legale herkomst daarvan aantonen?

De koper kan de legale herkomst aantonen door bijvoorbeeld een kopie van de invoervergunning, afgetekend door de douane, waarmee het product de EU is binnengebracht, of een aankoopbewijs.

Service menu right