CITES-soort of niet | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

CITES-soort of niet

07-07-2020

In de CITES-overeenkomst staan regels om bedreigde planten en dieren te beschermen. De bedreigde soorten die onder deze overeenkomst vallen, noemen we CITES-soorten. Voor deze soorten gelden regels. In 3 stappen controleert u of een dier of plant een CITES-soort is.

CITES-soort of niet

Dieren en planten kunnen CITES-soorten zijn. Maar ook delen of producten gemaakt van CITES-soorten vallen er onder. Bijvoorbeeld veren, tassen gemaakt van huiden of het hout van een muziekinstrument. Wilt u weten of u te maken heeft met een CITES-soort? Volg deze stappen:

  1. Zoek de wetenschappelijke naam van de soort op.
  2. Zoek de soort op in de Soortenlijst. Gevonden? Dan hoeft stap 3 niet meer.
  3. Zoek de soort op in de Species+ database.

Als de soort in één van de 2 lijsten staat, is het een CITES-soort. U ziet in de lijst ook hoe streng de soort beschermd is. Wat u bij elke stap moet doen staat hieronder.

Wetenschappelijk naam opzoeken

Elk dier en iedere plant heeft een eigen wetenschappelijke naam. Deze bestaat uit het geslacht (genus) en de soort. Bijvoorbeeld de leeuw hoort bij het geslacht Panthera. De soort is leo. De wetenschappelijke naam van de leeuw is dus Panthera leo. Soms zijn de algemene naam en de wetenschappelijke naam hetzelfde. Zo hoort de Boa bij het geslacht Boa. De soort is constrictor. De wetenschappelijke naam van de Boa is dus Boa constrictor. En dat is ook de algemene naam van dit dier.

De wetenschappelijke naam is in elk land hetzelfde. Weet u niet wat de wetenschappelijke naam is? Vraag het dan aan een kenner. Bijvoorbeeld aan een fokker.

Zoeken in de Soortenlijst

Ga naar de Soortenlijst om te kijken of uw dier of plant beschermd is. Druk Control en F tegelijk in op uw toetsenbord. U ziet dan een zoekvenster. Daar vult u de wetenschappelijke naam in. Klik in het zoekvenster op Volgende. Kunt u de soort niet vinden? Zoek dan op alleen de naam van het geslacht. Bijvoorbeeld Panthera. Of zoek in de Species+database.
Staat de naam op de lijst? Dan is het een beschermde soort. Kijk in welke bijlage de soort is ingedeeld. Dit is belangrijk om te weten. Hieraan ziet u namelijk hoe streng de soort Europees beschermd is.

Lees meer over de bijlagen op de informatiepagina Wat is CITES.

Soms staat er een # en een cijfer achter de soort. Dit betekent dat er een aantekening is bij de regels. Deze staan in een bijlage boven de Soortenlijst. De bijlage heet Opmerkingen over de interpretatie van de bijlagen A, B, C en D.

Zoeken in de Species+ database

Staat uw plant of dier niet in de Soortenlijst? Zoek dan in de Species+ database. U vult de wetenschappelijke naam, de Engelse naam of alleen de naam van het geslacht in. Klik op Search. Als uw dier of plant hier in staat is het ook een CITES-soort. Heeft u de soort gevonden? Dan ziet u onder CITES listing op welke appendix het staat. Hieraan ziet u hoe streng de soort wereldwijd beschermd is. Scrollt u verder naar beneden dan ziet u ook op welke bijlage de soort staat.

Lees meer over de bijlagen en de appendices op de informatiepagina Wat is CITES.

Staat de soort in de Soortenlijst én in de Species+ database? Dan is de Soortenlijst het belangrijkste. De bijlagen van de Soortenlijst hebben namelijk voorrang op de appendices van de Species+ database.

Hulp bij het zoeken

Het is soms lastig om te controleren of een dier of plant beschermd is. Wij helpen u daar graag bij. Stel uw vraag in ons Contactformulier. Geef aan om welk dier of welke plant het gaat. En vertel ons wat u ermee gaat doen.

Handel en vervoer

Wilt u een CITES-soort binnen de Europese Unie (EU) (ver)kopen, vervoeren of houden? Of wilt u een CITES-soort invoeren of uitvoeren uit of naar een land buiten de EU? Dan heeft u bepaalde documenten nodig. Lees meer hierover op de pagina's CITES-soorten binnen de Europese Unie en CITES-soorten buiten de Europese Unie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.