CITES-soorten binnen de Europese Unie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

CITES-soorten binnen de Europese Unie

23-12-2020

In de CITES-overeenkomst staan regels om bedreigde planten en dieren te beschermen. De soorten die onder deze overeenkomst vallen, noemen we CITES-soorten. Wilt u een CITES-soort kopen, verkopen of vervoeren binnen de Europese Unie (EU)? Of ruilt u het, of geeft u het weg? Dan heeft u misschien een EU-certificaat nodig.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) hoort vanaf 1 januari 2021 niet meer bij de EU. Heeft u een EU-certificaat? En is dit voor 1 januari 2021 afgegeven door het VK? Vanaf 2021 is dit certificaat niet meer geldig. U mag daarmee dus geen CITES-soort (ver)kopen of vervoeren. Ook de in- en uitvoerregels van het VK veranderen. Meer informatie vindt u op Gevolgen Brexit voor CITES.

Wat is een EU-certificaat?

Het EU-certificaat is te vergelijken met een paspoort voor een mens. Een EU-certificaat krijgt u voor levende en dode dieren of planten. Of onderdelen of producten daarvan. In sommige landen heet het certificaat Article 10 certificate. Op het EU-certificaat staat informatie over het dier of de plant. Zoals: wie is de houder? Waar komt het dier of de plant vandaan? Is het certificaat nog geldig? Dit is belangrijke informatie voor bijvoorbeeld de douane.

Wanneer is een EU-certificaat nodig?

Bekijk eerst of uw dier of plant een CITES-soort is. Dit kunt u opzoeken in de Soortenlijst en de Species+ database. Hoe u dat precies doet, leest u op de pagina CITES-soort of niet.

In deze lijsten staat ook in welke bijlage of appendix de soort hoort. Bij elke bijlage en elke appendix horen verschillende regels. De regels van Bijlage A zijn bijvoorbeeld strenger dan die van Bijlage B. Lees meer over de bijlagen en appendices op de pagina Wat is CITES.

In dit stroomschema ziet u wanneer een EU-certificaat nodig is:

Stroomschema EU-certificaat

U heeft een EU-certificaat nodig als de CITES-soort op Bijlage A staat. Heeft u een CITES-soort van bijlage B? U heeft geen EU-certificaat nodig als u kunt bewijzen dat u de soort legaal gekocht of gekregen heeft. Bijvoorbeeld met een aankoopbewijs of een invoervergunning. Kunt u dit niet bewijzen? Dan heeft u een EU-certificaat nodig. Heeft u een CITES-soort van Bijlage C of D? Dan heeft u geen EU-certificaat nodig. 

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op het stroomschema. U heeft geen EU-certificaat nodig voor:

 • het vervoeren van een levend dier dat naar de dierenarts moet. U brengt het dier na de behandeling meteen terug;
 • soorten van Bijlage X van de uitvoeringsverordening die in gevangenschap geboren en gefokt zijn;
 • kunstmatig gekweekte planten;
 • antieke voorwerpen, die voor 1947 bewerkt zijn om er een juweel, versiering, muziekinstrument, gebruiksvoorwerp of kunst van te maken;
 • producten van krokodilsoorten van Bijlage A met oorsprongscode D;
 • kaviaar van Acipenser brevirostrum en de kruisingen daarvan.

Aanvragen

De eigenaar van het dier of de plant vraagt het EU-certificaat aan. Dit is degene die het dier of de plant overdraagt of verkoopt. Voor het aanvragen neemt u de volgende stappen.

Stap 1: Vraag een identificatiemiddel en TAN-code aan

Om het EU-certificaat aan te vragen moet u inloggen op mijn.rvo.nl. Daarvoor heeft u het volgende nodig:

 • Als ondernemer logt u in met eHerkenning niveau 2+ of hoger.  Heeft u deze nog niet? Vraag dan eHerkenning aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
 • Als particulier logt u in met DigiD met een sms-code of via de DigiD-app. Heeft u deze nog niet? Vraag dan DigiD aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
 • Voor het ondertekenen van uw aanvraag heeft u een TAN-code nodig. Deze vraagt u aan op mijn.rvo.nl. Ga daarvoor naar de pagina Inloggen en machtigen en kijk onder het kopje mijn.rvo.nl.

Stap 2: Vraag het EU-certificaat aan

U vraagt het certificaat aan op mijn.rvo.nl. Klik op de button ‘EU-certificaat aanvragen’ en log in met uw identificatiemiddel.

Uw aanvraag direct regelen

Bij uw aanvraag moet u veel verschillende gegevens invullen. Heeft u al een EU-certificaat of vergunning voor de plant of het dier? Houd deze bij de hand. De meeste gevraagde gegevens staan hierop.

Bij EU-certificaten vraagt u soorten in 1 keer digitaal aan. Vul per plant of dier de gegevens in. Afhankelijk van wat u heeft ingevuld, ontvangt u 1 of meer EU-certificaten. De hoofdregel is dat u per opgegeven plant of dier een EU-certificaat aanvraagt.

Stap 3: U ontvangt het EU-certificaat

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, beoordelen wij deze. Is de aanvraag compleet en keuren wij hem goed, dan ontvangt u het certificaat. Hiervoor geldt een termijn van minimaal 4 weken. U kunt de status van uw aanvraag bekijken op mijn.rvo.nl. Daarvoor logt u in met eHerkenning of Digid.

Status van uw aanvraag bekijken

Stap 4: Betaal het EU-certificaat

Elk EU-certificaat kost € 15. Dit betaalt u achteraf via een automatische incasso.

Vraagt u regelmatig een EU-certificaat of CITES-vergunning aan? En wilt u meer inzicht in de facturen en betalingen daarvan? Of betalen met iDEAL? Meld u dan aan voor de Billing Service Provider (BSP). Welke voordelen dat heeft en hoe u dat doet, leest u op de pagina Overzicht en betaalgemak voor CITES-facturen.

Geldigheid certificaat

Op het certificaat staat voor hoeveel overdrachten u het kunt gebruiken. Een transactiespecifiek EU-certificaat is geldig voor 1 overdracht. Er zijn ook certificaten die geldig zijn voor meer overdrachten. Deze vervangt u alleen als er iets wijzigt. Bijvoorbeeld als een dier dood gaat. Kloppen de gegevens niet, dan is het certificaat niet geldig.

In sommige EU-landen zien EU-certificaten er iets anders uit. Denemarken, Duitsland en Oostenrijk hebben soms een EU-certificaat met een foto. U mag een soort met zo’n EU-certificaat overnemen. Maar u mag de soort niet met dit EU-certificaat doorverkopen of weggeven. Dan moet u een nieuw EU-certificaat aanvragen.

EU-certificaat opsturen na overlijden

Overlijdt het dier of de plant waarvoor u een EU-certificaat heeft? En gaat u het niet opzetten (prepareren)? Dan moet u het EU-certificaat per post terugsturen naar RVO.

Administratie bijhouden

Als u in Nederland een levende CITES-soort in uw bezit heeft, moet u hier soms een administratie van bijhouden. Wat u precies bijhoudt en voor welke soorten dit nodig is, leest u op de pagina Administratie beschermde dieren en planten.

Controle en handhaving

Wij controleren of u zich aan de regels uit de CITES-overeenkomst houdt. Daarbij werken we samen met de NVWA en de politie. Zij kunnen boetes opleggen bij overtredingen.

Doet u iets wat tegen de CITES-regels ingaat? Dan bekijken we eerst of u dat nog kunt herstellen. Bijvoorbeeld door alsnog een EU-certificaat aan te vragen. Lukt dat niet, dan kan dat de volgende gevolgen hebben:

 • Wij kunnen planten, dieren of de producten daarvan in bewaring nemen. U bent ze dan kwijt.
 • Afhankelijk van het soort schenken we deze planten, dieren of producten aan een educatieve instelling of we vernietigen ze. Levende dieren vernietigen we niet.
 • Een dier uit het wild laten we in sommige gevallen vrij.
 • De kosten die wij maken, kunnen we bij u in rekening brengen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.