Regelmatig reizen met een CITES-huisdier | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Regelmatig reizen met een CITES-huisdier

07-07-2020

Wordt uw huisdier beschermd door de CITES-regels? En reist u regelmatig met dit dier naar hetzelfde land buiten de Europese Unie (EU)? Vraag een Persoonlijk eigendomscertificaat (PEC) aan. Dan hoeft u niet voor iedere reis naar ditzelfde land vergunningen aan te vragen. Het PEC geldt in plaats van de Nederlandse in- en (weder)uitvoervergunning.

Wanneer heeft u een certificaat nodig?

U heeft een PEC nodig als uw huisdier op CITES-bijlage A staat. Dit kunt u opzoeken op de pagina CITES-soort of niet.

Vraag eerst na of het land waar u heen reist een PEC goedkeurt. Dit is niet altijd zo. Op de website van CITES vindt u contactinformatie van landen.

Niet bij verkoop

Verkoopt u uw huisdier in het buitenland? Voor de verkoop van uw dier mag u geen PEC gebruiken. Stuur voordat u uw huisdier verkoopt uw PEC terug naar het CITES-bureau. Misschien heeft u een (weder)uitvoervergunning nodig. Dat leest u op de pagina CITES-soorten buiten de Europese Unie.

Hoe vraagt u het certificaat aan?

U vraagt een PEC per huisdier aan op mijn.rvo.nl. Neem daarvoor de volgende stappen:

Stap 1: Bekijk of u aan de voorwaarden voldoet

U kunt een PEC aanvragen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U heeft een levend dier.
  • U reist regelmatig met dit dier naar hetzelfde land buiten de EU.
  • U heeft het dier legaal gekregen.
  • U houdt het dier om persoonlijke, niet commerciële redenen.
  • Uw dier staat op CITES-bijlage A en heeft een merkteken. Vogels hebben een gesloten pootring zonder naad en andere dieren een microchiptransponder (chip). Meer informatie over merktekens leest u op de pagina Merkplicht voor beschermde dieren.

Stap 2: Vraag een identificatiemiddel en TAN-code aan

Om het PEC aan te vragen, moet u inloggen op mijn.rvo.nl. Daarvoor heeft u het volgende nodig:

  • Als particulier logt u in met DigiD met een sms-code of via de DigiD-app. Heeft u deze nog niet? Vraag dan DigiD aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
  • Als ondernemer logt u in met eHerkenning niveau 2+ of hoger.  Heeft u deze nog niet? Vraag dan eHerkenning aan. Houd rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
  • Voor het ondertekenen van uw aanvraag heeft u een TAN-code nodig. Deze vraagt u aan op mijn.rvo.nl. Ga daarvoor naar de pagina Inloggen en machtigen en kijk onder het kopje mijn.rvo.nl.

Stap 3: Vraag het PEC aan

U vraagt het PEC aan op mijn.rvo.nl. Klik op de button Persoonlijk eigendomscertificaat aanvragen en log in met uw identificatiemiddel. Kies in het formulier voor U reist regelmatig met uw huisdier tussen Nederland en een land buiten de EU.

Uw aanvraag direct regelen

Een PEC kost € 45. U machtigt ons in het formulier voor € 60. Wij schrijven maar € 45 van uw rekening af.

Stap 4: U ontvangt het PEC

Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, beoordelen wij deze. Is de aanvraag compleet en keuren wij hem goed, dan ontvangt u het PEC. Hiervoor geldt een termijn van minimaal 4 weken. U kunt de status van uw aanvraag bekijken op mijn.rvo.nl. Daarvoor logt u in met eHerkenning of Digid.

Status van uw aanvraag bekijken

Let op:

Vraagt u een PEC aan in een ander land? Dan moet u uw huisdier registreren bij de organisatie die het certificaat uitgeeft. In Nederland doet het CITES-bureau dit automatisch als u een PEC krijgt.

Hoe lang is het certificaat geldig?

Uw PEC is 3 jaar geldig. Daarna kunt u weer een nieuwe PEC aanvragen.

Meer weten?

Reist u binnen de EU moet uw CITES-huisdier? Dan heeft u geen PEC nodig. Misschien heeft u wel  een EU-certificaat nodig. Dit leest u op de pagina CITES-soorten binnen de Europese Unie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.