Natuur en landschap | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Natuur en landschap

27-10-2020

Nederland heeft een gevarieerde natuur met bijvoorbeeld bossen, rivieren, moerassen en zee. De overheid vindt natuur belangrijk voor de economie, het welzijn van mensen en om planten- en diersoorten te behouden. Daarom worden natuurgebieden en planten en dieren wettelijk beschermd via regels, vergunningen en subsidies.

Natuurbeschermingswet

In de Natuurbeschermingswet staan regels om bijvoorbeeld Natuurmonumenten en Natura 2000-gebieden te beschermen. Bekijk deze op de pagina Agrarische bedrijven en de natuurbeschermingswet.

Bos en bomen kappen

Houtige plantengroei zoals struiken en bossen zijn belangrijk. Ze beschermen ons door kooldioxide in de lucht te verminderen. En er leven veel soorten planten en dieren in het bos. Wilt u bos en bomen kappen? Houd u aan de regels. Welke dat zijn leest u op de pagina Bomen.

Natuurschoonwet

In Nederland liggen veel landgoederen. Ze vormen met hun originele en historische karakter een belangrijk onderdeel van het natuurschoon. Als eigenaar, vruchtgebruiker of erfpachter van zo’n landgoed kunt u dit laten rangschikken onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW). U maakt dan gebruik van fiscale voordelen om uw landgoed makkelijker in stand te houden. Kijk voor meer informatie op de pagina Natuurschoonwet.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.