Ecologisch deskundige | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ecologisch deskundige

16-10-2020

Bij bouwprojecten, andere buitenwerkzaamheden en buitenevenementen mogen aanwezige beschermde dieren en planten geen schade ondervinden. Een ecologisch deskundige helpt na te gaan of dit zo is.

Hij bepaalt ook hoe eventuele schade wordt voorkomen. Is er een ontheffing nodig, dan helpt de deskundige met de aanvraag. Deze pagina is bedoeld voor iedereen die wordt ingeschakeld als ecologisch deskundige. U leest hier wat uw rol is en welke eisen er zijn aan het onderzoek dat u uitvoert.

Taken

Bij vrijwel alle stappen rond ruimtelijke ontwikkeling en inrichting speelt de ecologisch deskundige een rol: van vooronderzoek tot aanvraag. Soms voor het uitvoeren van een onderzoek, soms als adviseur. Dit hoeft niet tijdens het hele project. Hij kan ook bij slechts één stap betrokken zijn. Een ecologisch deskundige vervult de volgende taken en rollen:

  • onderzoek naar aanwezigheid beschermde soorten
  • onderzoek naar schadebeperkende maatregelen
  • onderzoek vrijstellingen en gedragscodes
  • onderzoek naar alternatieven
  • hulp bij aanvragen ontheffing

Het kan ook zijn dat hij wordt ingeschakeld om toe te zien op de werkzaamheden.

Deskundigheidseisen

Onder een ecologische deskundige verstaan we iemand die ecologisch advies geeft of werkzaamheden begeleidt op het gebied van habitats en soorten. Deze persoon heeft schriftelijk aantoonbare ervaring en specifieke ecologische kennis.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.