Identificatie en registratie dieren

Meer artikelen
koeien met oormerk

Bij dierziektes met gevaar voor de volksgezondheid moet er snel worden gehandeld. Daarom is er regelgeving voor de identificatie en registratie (I&R) van dieren.

Zo moet u runderen, varkens, schapen, geiten, paardachtigen, pluimvee, maar ook honden registreren. Ook als u deze dieren als hobby houdt. Ze krijgen bijvoorbeeld een (oor)merk of chip. Pluimvee en broedeieren hoeft u alleen te registreren als u het bedrijfsmatig houdt.

De geregistreerde gegevens worden bij bepaalde diersoorten ook gebruikt voor controle op subsidieaanvragen en naleving van de mestwetgeving.

Dierlocatie UBN registreren

Houdt u runderen, varkens, schapen of geiten? Dan bent u verplicht om de verblijfplaats van deze dieren te registreren. Een verblijfplaats wordt ook 'locatie' genoemd. Na registratie heeft een locatie een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Dit UBN heeft u bij al uw meldingen in I&R nodig. Lees meer over Dierlocatie UBN registreren.

Stallijst

Maak gebruik van de zogenoemde stallijst om uw I&R-administratie bij te houden. Op de stallijst staan alle levende dieren die zich op uw bedrijf bevinden en waarvan u de eigenaar bent. Bij controle bent u verplicht de stallijst te tonen.

Opdrachtgever

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert Dieren registreren uit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Service menu right