Geen optredens meer met wilde zoogdieren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Geen optredens meer met wilde zoogdieren

08-01-2020

Sinds 15 september 2015 mag u geen wilde zoogdieren meer gebruiken in uw circus of bij een ander optreden. Ook mag u deze dieren niet vervoeren voor dit doel.

Waarom dit verbod?

De omstandigheden voor wilde zoogdieren in het circus leiden, ondanks de grote betrokkenheid van verzorgers en trainers, tot een ernstige beperking in de mogelijkheid natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Ook de overige welzijnseisen en de gezondheid staan in de circuspraktijk onder druk. Dit hangt samen met het rondreizende karakter van het circus, de trainingen en de optredens. De nadelen voor de wilde zoogdieren wegen niet op tegen het vermaak van publiek en daarom is besloten tot dit verbod.

Voor wie geldt dit verbod?

Circus

Het verbod geldt als u met wilde zoogdieren wilt deelnemen aan een circus. Een circus is een reizende tentoonstelling, die als geheel rondreist of uit een verzameling van optredens bestaat.

Andere optredens

Daarnaast mag u ook geen wilde zoogdieren gebruiken voor bijvoorbeeld:

  • feesten of evenementen (bijvoorbeeld markten of carnaval)
  • optredens bij particulieren thuis
  • het maken van reclames, films of televisieprogramma’s. Behalve als het dier geen acteursrol speelt en alleen natuurlijk gedrag laat zien.
  • optredens in pretparken
  • meelopen in optochten.

Vervoer

Ook het vervoeren van wilde zoogdieren met als doel om deel te nemen aan een circus of een ander optreden in Nederland is met ingang van 15 september 2015 niet meer toegestaan.

Uitzonderingen

Dieren

De volgende zoogdiersoorten mogen wel optreden in een circus: ezel, paard, hond, kat, rund, schaap, geit, varken, lama, alpaca, kameel, dromedaris, konijn, bruine rat, tamme muis/huismuis, cavia, goudhamster en gerbil. Ook dieren van andere dierklassen zoals vogels, reptielen, amfibieën en insecten mogen wel optreden in een circus.

Dierentuin en dolfinarium

Het optreden met wilde zoogdieren in dierentuinen en dolfinaria is wel toegestaan.

Vervoer

Er is een uitzondering voor het vervoer van wilde zoogdieren voor circussen of andere optredens voor buitenlandse bedrijven of ondernemers. Zij mogen wel deze dieren vervoeren door Nederland, op voorwaarde dat zij niet in Nederland optreden.

Toezicht en handhaving

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) neemt de fysieke controle, toezicht en handhaving voor haar rekening. Het verbod wordt strafrechtelijk en bestuurlijk gehandhaafd. Meer informatie vindt u op nvwa.nl.

Tijdelijke ontheffing Circus Freiwald

Er is een ontheffing verleend aan de heer L.B. Freiwald, eigenaar en directeur van Circus Freiwald, voor het meereizen, verplaatsen en op het circusterrein houden van een olifant. De ontheffing geldt tot en met 30 juni 2020.

Hieraan zijn de volgende voorschriften verbonden:

  • De olifant komt niet direct in contact met het publiek.
  • De olifant treedt in Nederland en daarbuiten niet op in een circus en doet niet mee met andere optredens.
  • De heer L.B. Freiwald verleent zijn medewerking aan een onderzoek van de olifant door onafhankelijke deskundigen als er een nieuwe mogelijke opvangplek ontstaat.

English and German versions

Deze pagina is ook beschikbaar in het Engels en Duits. Deze versies vindt u in de pdf-documenten hieronder.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.