Dierziektepreventie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Dierziektepreventie

31-07-2020

Houdt u dieren? Dan zijn er regels om dierziekten te voorkomen. En regels om mogelijke verspreiding hiervan te voorkomen.

Bloedmonsters nemen bij varkens

Als varkenshouder moet u bijvoorbeeld regelmatig bloedmonsters laten nemen van uw varkens. Ook zijn er strenge regels voor het verplaatsen van deze dieren tussen varkensbedrijven.

Vogelgriep

Is er in Nederland vogelgriep? Dan komen er hiervoor regels. Maar ook bij alleen een dreiging kunnen er al regels zijn. Zo kan een uitbraak of verspreiding mogelijk voorkomen worden. Bekijk de actuele situatie op pagina Vogelgriep.

Maatregelen Q-koorts

Als schapen- en/of geitenhouder moet u zich houden aan maatregelen tegen Q-koorts. Deze gelden niet alleen voor grote bedrijven. Heeft u bijvoorbeeld een kinderboerderij met schapen en geiten? Of wilt u een lammetjesdag organiseren op uw bedrijf? Dan moet u zich hier ook aan houden. U vindt alle maatregelen in de Factsheet maatregelen Q-koorts.

Eenvoudige wasplaatsen voor evenhoevigen

Houdt u 10 of meer evenhoevigen (zoals runderen, varkens, schapen en geiten)? En voert u dieren aan? Dan moet u een wasplaats hebben. Vuile veewagens kunnen dierziekten verspreiden naar andere bedrijven. Daarom moet u elke keer nadat u dieren heeft gelost uw veewagen schoonmaken en ontsmetten. Lees op pagina Eenvoudige wasplaatsen of deze regels ook voor u gelden.

Diergezondheidsfonds

De kosten voor bestrijden en voorkomen van dierziekten worden voor een deel betaald uit het Diergezondheidsfonds (DGF). Houdt u schapen, geiten, varkens, runderen of pluimvee? Of produceert u (vaccin-) broedeieren? Dan betaalt u een diergezondheidsheffing. Meer informatie hierover leest u op de pagina Diergezondheidsfonds.

Meer weten?

Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hier vindt u meer informatie over dierziekten die u moet melden en waar u dit doet.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.