Erkenningen fokkerij | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Erkenningen fokkerij

26-01-2021

Genetische diversiteit bij dieren is belangrijk. Dieren kunnen zich hierdoor aanpassen aan de veranderende omgeving. Fokkerijorganisaties kunnen een erkenning aanvragen om een stamboek of register bij te houden. Daarmee kunnen ze de bijzondere eigenschappen van een ras in stand houden of verbeteren. Ook is er een erkenning om de TSE-gevoeligheid bij schapen terug te dringen.

Erkende fokkerijorganisaties

Fokkerijorganisaties met een erkenning en een goedgekeurd fokprogramma voldoen aan de voorwaarden uit de Europese Fokkerijverordening. Deze ziet u hieronder. Hierin staan alle regels van de overheid over dierfokkerij.

Kijk voor een overzicht van stamboekverenigingen en fokkerijgroeperingen in Stamboekverenigingen raszuivere fokdieren en fokkerijgroeperingen hybride fokvarkens. Hierin staat ook welke fokprogramma’s per organisatie zijn goedgekeurd.

Erkenning terugdringen TSE gevoeligheid

Een schapenstamboek of -fokkerijorganisatie kan bij ons een erkenning aanvragen voor een fokprogramma om TSE-gevoeligheid terug te dringen. De voorwaarden en hoe u een deze aanvraagt, leest u op de pagina Erkenning terugdringen TSE gevoeligheid.

Houdt u schapen? En neemt u deel aan een goedgekeurd fokprogramma voor het terugdringen van TSE-gevoeligheid? U kunt bij ons een erkenning aanvragen voor uw TSE-resistente schapenkoppel. De voorwaarden en hoe u deze aanvraagt, leest u op de pagina Erkenning TSE resistente status schapenkoppels.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.