Veelgestelde vragen vervroegd verbod pelsdierhouderij | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen vervroegd verbod pelsdierhouderij

Lees het antwoord op veelgestelde vragen over het vervroegd verbod pelsdierhouderij. We werken deze pagina regelmatig bij.

Veelgestelde vragen

Kan ik al beginnen met het slopen en ombouwen van mijn stallen?

Dat verschilt per bedrijf. U leest hier meer over op Pelsdierhouderij slopen en ombouwen.

Kan ik al een ontslagaanvraag voor mijn medewerkers doen?

Ja, dat kan. U kunt bij uw aanvraag voor nadeelcompensatie ook een vergoeding van de transitiekosten aanvragen. Dit kunt u alleen doen voor personeel dat na 28 augustus 2020 is ontslagen.

Kan ik als pelsdierhouder overstappen op een andere vorm van veehouderij?

Als u wilt overstappen op een andere vorm van veehouderij heeft u een vergunning nodig. De gemeente of provincie geeft deze vergunning af. Daarbij letten zij bijvoorbeeld op geuroverlast en stikstofruimte. Soms moet u ook dierrechten kopen. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw gemeente of provincie.

Mag ik mijn stikstofruimte verkopen?

Dat verschilt per provincie. Vraag bij uw provincie naar de voorwaarden.

Wat zijn de gevolgen voor pelsdierhouders die met pensioen gaan?

Er is geen leeftijdsgrens voor nadeelcompensatie. Pelsdierhouders die binnenkort met pensioen kunnen gaan, kunnen ook nadeelcompensatie aanvragen.

Waar kan ik terecht voor ondersteuning?

Uw gemeente kan met u in gesprek gaan over de toekomst van uw bedrijf. Sommige gemeenten en provincies bieden ook zorg aan, zoals bedrijfscoaches en psychologische steun.

U kunt ook contact opnemen met de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) of de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Zij geven advies over ondersteuning en over het Sociaal Economisch Plan (SEP). Met dit plan kunt u kosten voor advies en omscholing vergoed krijgen.

Wat moet ik doen als het contact met de gemeente niet lukt?

Heeft u problemen bij het contact met uw gemeente? Meld dit bij de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) of de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Zij zoeken samen met het ministerie van LNV en de Nederlandse Vereniging voor Gemeenten (VNG) naar een oplossing.

Is € 150 miljoen genoeg voor de nadeelcompensatie?

Het kabinet gaat ervan uit dat € 150 miljoen genoeg is. Is de nadeelcompensatie voor de pelsdierhouderij hoger? Dan is er eerst een nieuw besluit van het kabinet nodig over een eventuele verhoging van het budget.

Kan ik een voorschot krijgen?

U kunt een voorschot krijgen nadat u nadeelcompensatie heeft aangevraagd. Wordt uw aanvraag afgewezen? Dan moet u dit voorschot terugbetalen. Is uw compensatie lager dan het voorschot? Dan moet u het teveel ontvangen bedrag terugbetalen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.