Honden uit het buitenland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Honden uit het buitenland

17-12-2021

Haalt u eenmalig een hond uit het buitenland? Of reist u naar Nederland met uw hond? Bijvoorbeeld om hier te werken of voor vakantie? Dan krijgt u misschien te maken met registratieregels.

U haalt een hond uit het buitenland

Haalt u voor uzelf een hond uit het buitenland? Dit noemen we import. U bent de eerste houder van de hond in Nederland. Daarom registreert u de hond. Hiervoor loopt u een aantal stappen door:

  1. Vraag een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan.
  2. Ga binnen 14 dagen na aankomst in Nederland met de hond naar een dierenarts.
  3. De dierenarts registreert de hond op uw UBN.

U krijgt ook te maken met invoerregels. De hond moet bijvoorbeeld een rabiësvaccinatie krijgen. Bekijk de invoereisen per land op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.

Direct uw UBN aanvragen

Een UBN kost eenmalig € 19. U krijgt de factuur hiervoor in het volgende kalenderjaar.

U komt in Nederland werken en neemt uw hond mee

Misschien moet u zich aan de registratieregels voor honden houden. Dit hangt af van hoe lang u in Nederland komt werken.

Korter dan 3 maanden

Komt u korter dan 3 maanden naar Nederland? En verkoopt u de hond niet terwijl u hier bent? Dan hoeft u zich niet bij ons te registreren. U hoeft dan ook geen UBN aan te vragen. U krijgt misschien wel met andere regels te maken. Bekijk informatie over het reizen met uw huisdier op de website van de Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA).

4 maanden of langer

Iedereen die 4 maanden of langer naar Nederland komt om te werken, moet zich inschrijven. Nadat u zich heeft ingeschreven, vraagt u een UBN aan voor uw hond.

U schrijft uzelf in bij de Basisregistratie Personen (BRP). U krijgt dan ook een Burgerservicenummer (BSN). Hiermee kunt u een UBN aanvragen. Bekijk de informatie over inschrijven op de website van de Rijksoverheid. Dit zijn de stappen die u doorloopt:

  1. U schrijft zich in bij BRP en ontvangt een BSN.
  2. Vraag een DigiD aan met uw BSN. Bekijk hoe u dit doet op de website van DigiD.
  3. Registreer uzelf bij RVO door met uw DigiD in te loggen.
  4. Vraag een UBN aan bij RVO.

Direct uw UBN aanvragen

Heeft u uw UBN gekregen? Dan brengt u uw hond naar de dierenarts. De dierenarts doet een importregistratie van uw hond. Hij geeft ook een EU-dierenpaspoort uit voor uw hond.

U komt op vakantie naar Nederland met uw hond

Komt u 4 maanden of langer naar Nederland voor vakantie? Dan gelden de registratieregels voor honden. U moet dan dezelfde stappen doorlopen die gelden als u 4 maanden of langer in Nederland komt werken. Komt u 3 maanden of korter naar Nederland voor vakantie? Dan gelden de registratieregels niet voor u.

Meer weten?

Bekijk de algemene informatie over de Registratieregels voor honden. Op de website van de NVWA vindt u een Stappenplan. Als u deze doorloopt, ziet u precies welke andere regels voor u gelden.

Bekijk ook de antwoorden op de Veelgestelde vragen over honden uit het buitenland.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.