Import en export van paarden | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Import en export van paarden

22-03-2021

Gaat u een paard, pony, ezel of zebra importeren of exporteren? Op deze pagina leest u wat u moet doen met het paardenpaspoort. En of u een melding moet doen in het I&R-syteem. Er is een verschil tussen invoer of uitvoer naar landen binnen of buiten de Europese Unie (EU).

Import uit EU-land

Importeert u een paard uit een ander EU-land? Dan moet het paard al een geldig paspoort hebben. Een nieuw Nederlands paspoort is dan niet nodig. Heeft het paard geen geldig paspoort? Dan meldt u dit aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

U registreert de gegevens over de import en het paspoort in het I&R-systeem. Dit hoeft niet als:

  • het paard maximaal 90 dagen in Nederland is voor wedstrijden, paardenrennen, shows, trainingen en sleepwerkzaamheden;
  • een hengst voor het fokseizoen in Nederland is;
  • een merrie maximaal 90 dagen voor de fokkerij in Nederland is;
  • het paard om medische redenen in een veterinaire instelling is;
  • het paard binnen 10 dagen na invoer wordt geslacht.

De NVWA controleert met een steekproef op de plaats van bestemming in Nederland. Gaat het paard naar het slachthuis? Dan controleren zij alle import paarden.

Blijft het dier langer dan 30 dagen bij u? Dan moet u ook de verblijfplaats en de gegevens van het paspoort melden in het I&R-systeem. Dit doet u met een importmelding. Hoe u dit doet leest u op de pagina Paarden melden.

Import uit niet EU-land

Importeert u een paard uit een niet EU-land? Registreer het paard dan binnen 30 dagen na invoer bij een ppi.

Heeft het ingevoerde paard een tijdelijke toelating en wordt dit omgezet in een definitieve toelating in Nederland? Vraag dan binnen 30 dagen na invoer een paspoort aan. Of registreer het bestaande paspoort binnen 30 dagen bij een ppi. U ziet de werkwijze in het schema Invoer paardachtigen en I&R-verplichtingen die hieronder staat.

De NVWA controleert aan de grens of in de haven of luchthaven van binnenkomst. Lees meer over de importprocedure van paarden op de website van de NVWA.

De ppi controleert of het bestaande paspoort voldoet aan de EU-eisen. Is dat niet zo? Dan moet er een aanpassing komen zodat het wel voldoet. Is dit niet mogelijk? Dan neemt de ppi het paspoort in en maken zij het ongeldig. Er moet dan een nieuw paspoort komen. Het paard mag dan niet meer worden geslacht voor menselijke consumptie. Dit leggen we ook vast in het I&R-systeem.

Blijft het dier langer dan 30 dagen bij u? Dan moet u ook de verblijfplaats en de gegevens van het paspoort melden in het I&R-systeem. Dit doet u met een importmelding. Hoe u dit doet leest u op de pagina Paarden melden.

Export naar EU-land

Voor de export van een paard naar een ander EU-land heeft u een paardenpaspoort nodig. Daarnaast ook documenten voor de keuring door de NVWA. Lees hier meer over in de handleiding Met uw paard naar het buitenland en de Instructie levende paardachtigen vanuit Nederland op de website van de NVWA.

Gaat het dier langer dan 30 dagen naar een ander EU-land? Dan meldt u het af in het I&R-systeem. Dit doet u met een exportmelding. Hoe u dit doet leest u op de pagina Paarden melden.

Export naar niet EU-land

Voor de export van een paard naar een niet-EU-land is een paardenpaspoort nodig. Ook moet u een gezondheidscertificaat hebben. Dit doet de NVWA en de afgifte hiervan kan per land verschillen. De handleiding Met uw paard naar het buitenland staat op de website van de NVWA.

Gaat het dier langer dan 30 dagen naar een niet- EU-land? Dan meldt u het af in het I&R-systeem. Dit doet u met een exportmelding. Hoe u dit doet leest u op de pagina Paarden melden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.