Service menu right

Honden identificeren en registreren

Houdt u honden en worden er bij u pups geboren? U moet de pups dan binnen 7 weken na de geboorte chippen. Binnen 8 weken registreert u de pups bij een aangewezen databank.

Alle honden die vanaf 1 april 2013 in Nederland zijn geboren moeten geregistreerd zijn. Veranderingen in aantal, de verblijfplaats en de verplaatsingen in of buiten Nederland worden bijgehouden. Dit gebeurt in de Identificatie & Registratiesystemen van de aangewezen databanken.

Identificeren en registreren

Pups moet u binnen 7 weken na de geboorte chippen en binnen 8 weken registreren bij een databank. Honden die voor 1 april 2013 zijn geboren hoeft u niet te chippen en te registreren. Als houder van honden bestaat de identificatie en registratie uit:

  • U zorgt ervoor dat de pup binnen 7 weken na de geboorte wordt geïdentificeerd met een chip.
  • U registreert de pup binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank.
  • U geeft alle wijzigingen door aan de databank. Denk hierbij aan een verhuizing of het overlijden van de hond.

Misstanden voorkomen

Met het chippen en registreren van alle pups voorkomen we misstanden in de hondenfokkerij. Ook verbeteren we hiermee het welzijn van honden. Met de geregistreerde gegevens gaan we na waar een hond vandaan komt en wie de eigenaar is. Heeft u vragen over de identificatie en registratie van honden? Neemt u dan contact op met een van de aangewezen databanken.

Meer informatie

Meer informatie over het houden en chippen van huisdieren vindt u op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren www.licg.nl en op www.chipjedier.nl