Runderen importeren en exporteren

Meer artikelen
Koeien op transport

Gaat u runderen importeren of exporteren, dan moet u een aantal dingen regelen.

  • U meldt de dieren aan of af in het Identificatie & Registratiesysteem (I&R),
  • u stuurt een paspoort op of vraagt die aan en
  • u geeft de runderen een Nederlands oormerk als ze van buiten de Europese Unie (EU) komen.

Alle runderen in Nederland moeten geregistreerd zijn. Ze hebben 2 oormerken in en veranderingen in het aantal, de verblijfplaats en de verplaatsingen in of buiten Nederland worden in het Identificatie & Registratiesysteem bij de overheid bijgehouden.

Rund afmelden bij export

Als het dier uw bedrijf heeft verlaten, meldt u de export in I&R met een melding Export.

Runderpaspoort aanvragen

Voor elk rund dat u exporteert heeft u een runderpaspoort nodig. Dit paspoort vraagt u gratis aan in I&R. Het rund moet wel op uw naam in I&R geregistreerd zijn. Binnen een kwartier ontvangt u het paspoort als pdf-bestand per e-mail. Druk het paspoort af en geef het mee aan de vervoerder. Een runderpaspoort is 3 werkdagen na afgifte geldig.

Een voorbeeld met uitleg van een Nederlands runderpaspoort vindt u in de bijlage onder aan deze pagina.

Rund aanmelden bij import

Als u runderen heeft geïmporteerd, meldt u deze dieren binnen 3 werkdagen aan in I&R. U geeft aan dat u de houder bent. In I&R kiest u voor melding Import. Als u een rund uit een land importeert dat niet bij de EU hoort, moet u het rund eerst een Nederlands oormerk indoen. Daarna meldt u het dier aan in I&R.

Runderpaspoort opsturen

Een rund heeft bij de import een paspoort bij zich. Importeert u uit een EU-land, dan meldt u het dier in I&R en stuurt u binnen 5 werkdagen het runderpaspoort naar ons toe. Stuur ook het Geleideformulier importrunderen EU-landen mee. Zonder dit formulier kunnen wij de importmelding niet verwerken. U vindt dit formulier op de pagina Runderen importeren en exporteren onder Formulieren downloaden.

Opnieuw oormerken

Als u een rund uit een land importeert dat niet bij de Europese Unie hoort, moet u het eerst een Nederlands oormerk in doen voordat u het dier aanmeldt. U gebruikt hiervoor uw eigen vrije oormerken. In uw administratie noteert u bij het nieuwe Nederlandse nummer wat het oorspronkelijke nummer was. Deze 2 nummers (ID-codes) geeft u op als u het dier in I&R aanmeldt.

Import uit Tsjechië of Slowakije

Soms wijkt de ID-code op het oormerk af van die in het paspoort. Dit komt omdat in Tsjechië en Slowakije het oormerk anders wordt afgelezen. Als u het rund aanmeldt in I&R, voer dan de ID-code van het oormerk in.

Download:

Service menu right