Oormerken schapen en geiten

Meer artikelen
Geiten en schapen met oormerken

Heeft u schapen of geiten? Zorg dan ook voor een oormerk. Alle schapen en geiten moeten 2 oormerken in hebben.

Oormerk uw schapen of geiten binnen 6 maanden na geboorte, of eerder als u ze voor die tijd verplaatst over de openbare weg of wanneer het dier voor die tijd de dierlocatie (UBN) verlaat.

Veranderingen in het aantal, de verblijfplaats en de verplaatsingen van de dieren in Nederland en van en naar het buitenland worden in het Identificatie & Registratiesysteem (I&R) bij de overheid bijgehouden.

Oormerken voor schapen en geiten bestellen

U bestelt de merken direct bij een erkende leverancier. Er zijn elektronische oormerken en gele oormerken. De merkleverancier helpt u bij de keuze van het oormerk, de tangen en pinnen of het bedrukken met een UBN of fokkersnummer.

Welke leveranciers erkend zijn leest u in de 'Leveranciers en goedgekeurde elektronische identificatiemiddelen voor schapen en geiten' en 'Leveranciers en goedgekeurde conventionele (niet elektronische) oormerken schapen en geiten', onder aan deze pagina. Na de bestelling of na de levering zorgt de leverancier ervoor dat de gegevens van de oormerken op uw naam in I&R worden geregistreerd.

Oormerken overdragen

U mag oormerken, die u heeft besteld en die op uw naam zijn geregistreerd in I&R, overdragen aan een andere dierhouder. Dit kan voor 1 merk, maar ook voor de volledige voorraad vrije oormerken. Vrije oormerken zijn merken die u nog niet heeft gebruikt. U draagt oormerken over aan een ander via I&R. Als u het merk in het systeem heeft overgedragen ziet de nieuwe houder dit direct bij zijn voorraad vrije oormerken.

Oormerken blokkeren

Geiten of schapen oormerken met een onbruikbaar merk is niet toegestaan. Het oormerk staat nog wel als 'vrij merk' in I&R voor u geregistreerd. U verandert dit door het oormerk in het systeem te blokkeren met een merkblokkademelding. Op deze manier is het aantal oormerken dat u in voorraad heeft weer gelijk aan het aantal merken die voor u zijn geregistreerd.

Oormerk voor bij import

Als schapen of geiten worden geïmporteerd uit een land in de Europese Unie (EU) houden ze het eigen oormerk. Het is in alle landen van de EU verplicht om schapen en geiten van oormerken te voorzien. Importeert u een schaap of geit uit een land dat niet binnen de EU valt, dan moet u het dier binnen 3 werkdagen opnieuw merken met Nederlandse oormerken.

Merken met tatoeage

Als schapen of geiten gemerkt zijn met een tatoeage, dan mogen ze niet naar een ander EU-land geëxporteerd worden. Dit kan wel als de dieren opnieuw worden gemerkt met een toegestane set voor export.

Oormerk verloren

Heeft een schaap of geit een oormerk verloren, dan moet u zo snel mogelijk een vervangend merk aanbrengen. Dit hermerken mag met een nieuwe set uit uw eigen voorraad oormerken. U meldt dit aan I&R met een vervangend merkmelding. U kunt ook direct een nieuw oormerk met hetzelfde nummer bestellen als op het verloren merk. U hoeft dan niets te melden aan I&R.

Verliest een dier dat uit een ander EU-land komt het merk, dan brengt u een merk aan met hetzelfde nummer als op het verloren merk.

Rood tijdelijk oormerk

Het rode oormerk gebruikt u als een schaap of geit een van de 2 merken heeft verloren en het weg gaat voor de slacht. Het oormerk is een tijdelijk merk en is elektronisch of visueel. Met een rood oormerk mogen de dieren wel naar een slachthuis, maar niet naar een ander bedrijf of weg voor export. U meldt het gebruik van een tijdelijk merk met een tijdelijk merkmelding aan I&R.

Geel oormerk

Gele oormerken mag u niet meer gebruiken voor lammeren die na 1 januari 2010 geboren zijn. Daarom kunt u oude gele oormerken alleen bestellen als een dier ze heeft verloren. U mag hermerken met een oud nummer, maar u nummert het oude nummer om met een nieuw elektronisch merk. 

Omnummeren oormerken schapen en geiten

U mag de oude gele oormerken vervangen door een elektronisch merk. Dit elektronische merk heeft een ander nummer dan het oude geregistreerde oormerk. Deze nummerwijziging geeft u door in I&R met een Vervangende merkmelding.

Service menu right