Dierenwelzijn | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Dierenwelzijn

09-01-2020

Als houder van dieren bent u verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van uw dieren. Zo zijn er regels voor verzorging en huisvesting van dieren.

Regels voor houden van dieren

Als houder van dieren moet u zich houden aan regels om het welzijn en de gezondheid van uw dieren te waarborgen. Er zijn bijvoorbeeld eisen voor huisvesting, verzorging van huis- en productiedieren. Op de pagina Regels voor huisvesting en verzorging van dieren leest u welke regels er zijn. Voor vleeskuikens, varkens en kalveren zijn er aanvullende eisen.

Ook zijn er eisen voor het fokken met huisdieren en het scheiden van dieren.

Verboden ingrepen

U mag geen lichamelijke ingrepen bij een dier (laten) uitvoeren. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er een medische noodzaak is of als de ingreep wettelijk is aangewezen. Meer informatie leest u op de pagina Lichamelijke ingrepen bij dieren verboden.

Voor vriesbranden bij runderen is er een tijdelijke vrijstelling voor vriesbranden.

Antibioticagebruik

Voor bepaalde diersoorten in de veehouderij zijn er regels voor het antibioticagebruik. Kijk of u antibiotica mag gebruiken.

Opvang in beslag genomen dieren

Zijn uw dieren in beslag of bewaring genomen? Of vangt u deze dieren op of wilt u dit doen? Voor de opvang zijn regels. Lees meer op de pagina Opvang in beslag of in bewaring genomen dieren.

Optredens met wilde zoogdieren

Er is een verbod op optredens met wilde zoogdieren. U mag deze dieren niet meer gebruiken in een circus of bij een ander optreden.

Gidsen goede praktijken

Heeft u een gids voor goede praktijken gemaakt? U kunt uw gids door ons laten beoordelen. Lees meer over de inhoud van de gids en de beoordeling op de pagina Gidsen voor goede praktijken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het bedrijfsmatig houden van (huis)dieren? En welke dieren u mag houden? Ga hiervoor naar (Huis)dieren houden en fokken. Hier leest u ook meer over erkenning als fokkerijorganisatie, ontheffing voor trekhonden en pootringen voor vogels.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.