Honden of katten invoeren uit het buitenland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Honden of katten invoeren uit het buitenland

02-04-2021

Haalt uw stichting honden of katten uit het buitenland? En plaatst u deze dieren bij mensen in Nederland? Of wilt u zo’n stichting starten? Dan bent u bedrijfsmatig houder van huisdieren. U moet zich daarom aan een aantal regels houden. Dit geldt straks ook voor particulieren.

Nieuwe registratieregels in de loop van 2021

Bij de start van uw stichting registreert u bij ons de (bedrijfs)locatie. U krijgt dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). De voorwaarden voor een registratie vindt u op Bedrijfsmatig huisdieren houden.

Haalt u als particulier een hond of kat uit het buitenland? Dan moet u zich straks ook registreren als bedrijfsmatig houder van huisdieren. Deze nieuwe regel gaat in de loop van 2021 in. Hiermee zorgen we voor een goede invoer van honden en katten uit het buitenland.

Invoer van honden en katten uit het buitenland

U mag niet zomaar buitenlandse honden en katten naar Nederland halen. Ook niet als ze uit een Europees land komen. Een hond of kat die uit het buitenland komt moet een chip en een Europees dierenpaspoort hebben. Anders mogen ze de grens niet over. Meer over de regels voor invoer van huisdieren vindt u bij de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA).

Zonder chip of paspoort over de grens?

Is uw hond of kat toch zonder chip of paspoort over de grens gekomen? Regel dan zo snel mogelijk een chip en paspoort. Bij een controle is het mogelijk dat een dier eerst in quarantaine wordt geplaatst. Of dat de hond of kat in beslag wordt genomen. Pas na een complete chip- en paspoortregistratie mag u het dier dan meenemen.

In uiterste gevallen kunnen huisdieren naar het thuisland worden teruggestuurd. Kan dit niet? Dan kan zelfs besloten worden om over te gaan op euthanasie.

Buitenlandse hond registreren

Bij binnenkomst in Nederland moeten honden eerst minimaal 2 dagen op het aankomstadres blijven. Dit is heel belangrijk voor de rust van het dier. In deze dagen kan de NVWA langskomen voor een controle. De NVWA kijkt naar de gegevens in het paspoort en naar de gezondheid van de hond.

Binnen 2 weken na invoer uit het buitenland moet een hond worden geregistreerd. Dit gebeurt bij een portaal dat wij hebben aangewezen. Deze portalen vindt u op de pagina Registratie van honden.

Op vakantie naar Nederland met uw hond?

Komt u met uw hond uit het buitenland naar Nederland? En duurt die periode niet langer dan 3 maanden? Dan hoeft u uw hond niet in Nederland te registreren. Wel moet u als buitenlandse houder de hele reis in het gezelschap zijn van uw hond.

Als stichting een buitenlandse hond registreren

Voert uw stichting honden in uit het buitenland? De stichting is dan houder van de dieren. En daarom verantwoordelijk voor de registratie bij een portaal. Als stichting registreert u elke hond met een importmelding binnen 2 weken na invoer. Daarna registreert elke volgende houder de hond op zijn of haar naam. Dit geldt ook voor tijdelijke opvang. Of als het dier korter dan 3 maanden bij een houder is. Een hond moet altijd worden geregistreerd door de houder waar het dier op dat moment verblijft.

Is de hond na aankomst uit het buitenland niet zelf aanwezig bij uw stichting? Ook dan moet de stichting het dier registreren bij een portaal. Daarna kunt u direct een afvoermelding doen, omdat de hond bij een andere houder is. Deze houder is dan verantwoordelijk voor de registratie van de hond.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het registeren van honden? Over portalen, chippen en het aanvragen van een Europees dierenpaspoort? Kijk eens op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.