Service menu right

Honden of katten uit het buitenland

Heeft u een stichting die honden of katten uit het buitenland plaatst bij mensen in Nederland? Of u wilt hiervoor een stichting oprichten? Dan moet u aan bepaalde regels voldoen.

Invoer

U mag niet zomaar honden en katten uit het buitenland meenemen naar Nederland. Het maakt niet uit of het om een land in de Europese Unie gaat. Honden moeten bijvoorbeeld zijn ingeënt tegen hondsdolheid (Rabiës). U leest meer over de regels voor invoer van honden en katten op de website van de NVWA.

Opvang

Vangt u buitenlandse honden of katten in Nederland op en plaatst u deze bij anderen? Dan bent u volgens het Besluit houders van dieren bedrijfsmatig houder van huisdieren. U moet zich houden aan de regels voor huisvesting, inentingen en administratie. Ook moet u uw locatie registreren en uw beheerder moet een bewijs van vakbekwaamheid hebben. Deze beheerder hoeft niet in het bestuur van de stichting te zitten. Hij of zij is wel de persoon die leiding geeft aan de activiteiten. U leest meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.

Registreren honden

Geïmporteerde honden moeten in hun thuisland al gechipt zijn. Registreer elke hond binnen 2 weken na import bij een aangewezen databank. De aangewezen databanken vindt u op onze pagina honden identificeren en registreren. Heeft u als stichting de hond uit het buitenland gehaald? Geef het stichtingsadres altijd op als eerste registratieadres.

Blijft de hond bij een (tijdelijk) opvangadres? Geef dit opvangadres als registratieadres op. Meld het eerste registratieadres (het stichtingsadres) af.

Wordt de hond geadopteerd? Zorg dat u als stichting of (tijdelijk) opvangadres uw registratie binnen 2 weken beëindigt. En zorg dat de nieuwe eigenaar de hond op zijn of haar naam registreert.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *