CO₂-regeling voor de glastuinbouw | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

CO₂-regeling voor de glastuinbouw

16-03-2021

Bent u glastuinder in Nederland? Dan moet u uw CO₂-emissie aan ons doorgeven. De CO2-regeling is een tegenprestatie voor de verlaagde energiebelasting voor de glastuinbouw.

De CO2-regeling is ook wel bekend als het CO2-sectorsysteem.

Voor wie?

U geeft ieder jaar uw CO2-emissie aan ons door als u:

  • het grootste deel van uw glastuinbouwbedrijf gebruikt voor landbouw. Hierbij maakt het niet uit wat de glasoppervlakte van uw bedrijf is. Is landbouw voor u een neventak? Dan geeft u de CO2-emissie ieder jaar aan ons door bij een glasoppervlakte van minimaal 2.500 m2;
  • met uw bedrijf in één kalenderjaar 305 ton CO2-emissie heeft of meer;
  • niet meedoet aan het EU-emissie handelssysteem (EU-ETS).

U geeft één keer de CO2-emissie aan ons door als u:

  • met uw bedrijf in één kalenderjaar minder dan 305 ton CO2-emissie heeft;
  • niet meedoet aan het EU-ETS.

Dit doet u als uw bedrijf voor het eerst een kalenderjaar actief is geweest.

Is glastuinbouw een neventak van uw bedrijf en is de glasoppervlakte kleiner dan 2.500 m2? Of doet u mee aan het EU-ETS? Dan doet u niet mee aan deze regeling. U hoeft dus niets aan ons door te geven.

CO₂-emissie doorgeven

De CO2-emissie geeft u door in uw Gecombineerde opgave. Dit kan elk jaar van 1 maart tot en met 30 juni. Hiervoor gebruikt u de gegevens uit uw gasrekeningen per bedrijfslocatie. Geeft u de gegevens niet aan ons door? Dan stellen wij de emissie voor u vast.

Na het doorgeven

Is de periode voor het invullen van uw Gecombineerde opgave voorbij? Dan krijgt u van ons een Emissieverslag. Wij vragen of u de gegevens in dit verslag wilt controleren. Met deze gegevens bepalen wij namelijk de totale emissie van de glastuinbouwsector.

Achtergrond

Op onze pagina Achtergrond CO2-regeling voor de glastuinbouw leest u meer over deze regeling. Hier leggen we bijvoorbeeld uit waar de CO2-regeling voor is. En wat er gebeurt als u als glastuinbouwsector meer CO2 uitstoot dan afgesproken.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over de CO₂-regeling voor de glastuinbouw? Kijk dan op de pagina's Veelgestelde vragen met antwoorden of uw vraag erbij zit:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.