Extra uitleg over de Gecombineerde opgave | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Extra uitleg over de Gecombineerde opgave

19-03-2021

Als agrarisch ondernemer vult u ieder jaar de Gecombineerde opgave in. Met deze opgave geeft u gegevens aan ons door voor de Landbouwtelling, de mestwetgeving en emissierapportages. Ook kunt u een aantal subsidies en uitbetaling van betalingsrechten aanvragen.

In de Gecombineerde opgave vult u gegevens in voor verschillende wettelijke regelingen. Wij hebben deze vragen gecombineerd in één digitaal formulier.

Wanneer doet u de opgave?

U kunt elk jaar uw opgave doen vanaf 1 maart tot en met 15 mei. Wij sturen u een uitnodiging als u de opgave moet invullen. Heeft u vorig jaar een subsidie aangevraagd in de Gecombineerde opgave? Dan krijgt u ook een uitnodiging.

Wie vult de opgave in?

U vult de opgave in als u:

 • gegevens aan ons moet doorgeven voor de Landbouwtelling. Dit is het geval als u bij KVK ingeschreven staat met een SBI-code voor een agrarisch bedrijf;
 • opgave moet doen vanuit het mestbeleid;
 • glastuinder bent. U geeft dan uw CO-emissie aan ons door;
 • betalingsrechten wilt laten uitbetalen;
 • subsidie(s) vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) wilt aanvragen.

Wat vult u in?

Een belangrijk onderdeel van de opgave is de Landbouwtelling. De Landbouwtelling beschrijft de structuur van de Nederlandse agrarische sector en bestaat al meer dan 100 jaar. Het CBS is verantwoordelijk voor de Landbouwtelling, RVO verzamelt de gegevens. De landbouwtelling geldt voor iedereen.

Naast de landbouwtelling zijn er nog meer onderdelen. In de tabel hieronder leest u voor wie welk onderdeel bedoeld is. En waar u de voorwaarden en regels kunt vinden.

Onderdelen Gecombineerde opgave

OnderdeelVoor wieLees hier alle voorwaarden
Uitbetaling betalingsrechten en vergroeningsbetalingU heeft betalingsrechten op 15 mei 2021 en voldoet aan de voorwaarden.Uitbetaling betalingsrechten 2021
Extra betaling voor jonge landbouwersU bent een jonge landbouwer en vraagt in 2021 uitbetaling van betalingsrechten aan.Extra betaling jonge landbouwers 2021
Nieuwe betalingsrechten uit de Nationale reserve
 • Jonge landbouwers
 • Startende landbouwers
 • U heeft percelen waarop in 2015 of eerder openbare werken of nutsvoorzieningen zijn aangelegd. Of waarvoor u een set-aside-overeenkomst had.
Betalingsrechten Nationale reserve 2021
Brede weersverzekeringU teelt gewassen in de open grond en heeft daarvoor een Brede weersverzekering.Brede weersverzekering 2021
Uitbetaling SNL-aU heeft een SNL-a-overeenkomst met de provincie. U doet in de opgave ieder jaar een betaalverzoek.Subsidie Natuur- en Landschapsbeheer, agrarisch natuurbeheer (SNL-a)
GraasdierpremieU heeft schapen en/of vrouwelijke vleesrunderen. Deze dieren grazen de hele periode van 15 mei tot en met 15 oktober op niet-subsidiabele landbouwgrond.Graasdierpremie 2021
DiergezondheidsfondsU wilt een vergoeding uit het diergezondheidsfonds. Bijvoorbeeld bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte. Of voor preventieve maatregelen.Diergezondheidsfonds
Meer fosfaat gebruikenU heeft grond met een lagere fosfaattoestand. Met fosfaatdifferentiatie kunt u extra fosfaat gebruiken. Fosfaatdifferentiatie
CO2-emissie doorgevenU bent glastuinder en u verwarmt uw kas met aardgas.CO-regeling voor de glastuinbouw

 

In Vragen in de Gecombineerde opgave 2021 ziet u alle vragen uit de opgave en de antwoordopties. U ziet welke vragen dit jaar nieuw zijn en wat er veranderd is.

Kortingsperiode voor GLB-subsidies

Het is belangrijk dat u de Gecombineerde opgave op tijd verstuurt. Vraagt u na 15 mei 2021 een GLB-subsidie aan? Dan heeft u te maken met de kortingsperiode. De kortingsperiode is van 16 mei tot en met 11 juni. In deze periode krijgt u termijnkorting op de uitbetaling. Na 11 juni wijzen wij uw aanvraag af.

Dit geldt voor de volgende aanvragen:

 • uitbetaling betalingsrechten en vergroeningsbetaling
 • extra betaling voor jonge landbouwers
 • nieuwe betalingsrechten uit de Nationale reserve
 • brede weersverzekering
 • subsidie Natuur- en Landschapsbeheer, agrarisch natuurbeheer (SNL-a)
 • graasdierpremie

Past u in de kortingsperiode iets aan in uw aanvraag? Soms heeft dit gevolgen. Meer hierover vindt u in de kortingstabel en op de pagina Uw GLB-aanvraag wijzigen.

Wat gebeurt er na het versturen?

Heeft u uitbetaling van betalingsrechten of een subsidie aangevraagd? Wij controleren of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Lees meer hierover op de pagina Na uw opgave.

Ook controleren wij of u zich houdt aan de regels van de mestwetgeving. Lees meer hierover op de pagina Controle en handhaving.

Opgave voorbereiden?

Zorg dat u zich goed voorbereidt. Is uw registratie bijvoorbeeld al op orde? Gebruikt u de goede internetbrowser? En heeft u de goede inloggegevens? Regel voor eHerkenning niveau 3 bijvoorbeeld op tijd een machtiging RVO-diensten.

7 belangrijke handvatten leest u op de pagina Gecombineerde opgave voorbereiden.

Direct uw opgave doen

Wilt u de Gecombineerde opgave doen? Hij staat voor u klaar op mijn.rvo.nl.

Direct uw opgave doen

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.