Service menu right

Betalingsrechten overdragen

U heeft betalingsrechten en wilt deze allemaal of voor een deel overdragen? Dan kunt u ze verhuren of verkopen. Ook kunt u betalingsrechten afstaan aan de Nationale reserve. Heeft u te weinig of geen betalingsrechten, dan kunt u ze van iemand kopen of huren. U moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Voorwaarden overdragen

U kunt betalingsrechten of een deel ervan alleen verkopen of verhuren aan actieve landbouwers die geregistreerd staan bij ons. U moet als verkoper of verhuurder ook bij ons ingeschreven staan.

Voorwaarden afstaan aan de Nationale reserve

U kunt betalingsrechten afstaan aan de Nationale reserve, als u ze niet gebruikt en ook niet gaat gebruiken. Hierdoor komt de waarde van de betalingsrechten vrij voor andere landbouwers. U krijgt geen vergoeding voor het afstaan aan de Nationale reserve.

Belangrijke datum

Meldt u uiterlijk 15 mei de overdracht of het afstaan? Bij overdracht kan de koper of huurder de betalingsrechten in hetzelfde jaar laten betalen. Bij het afstaan komen de betalingsrechten in hetzelfde jaar te vervallen.

Hoe overdragen of afstaan

Overdragen

U meldt samen met de andere partij de overdracht met het formulier Overdragen betalingsrechten op mijn.rvo.nl

  • U vult als verkoper/verhuurder en koper/huurder het formulier samen in. De verkoper of verhuurder start met het invullen, vult alle vragen in, ondertekent en verstuurt het formulier.
  • De koper of huurder ontvangt direct na het ondertekenen een e-mail. Hij kan het formulier dan ondertekenen door het met een TAN-code te bevestigen. Ook als u geen of een verkeerd e-mailadres heeft ingevuld, is het formulier direct beschikbaar voor de tweede partij. De tweede partij hoeft dus niet te wachten op de e-mail.
  • Zolang het formulier nog niet is ondertekend door beide partijen noemen we het een conceptmelding. De tweede partij heeft 56 dagen de tijd om het concept te ondertekenen. Zodra de tweede partij heeft ondertekend en bevestigd met een TAN-code, wordt de overdracht direct verwerkt en geregistreerd. Beide partijen krijgen een ontvangstbevestiging op het opgegeven e-mailadres.
  • Beide partijen kunnen direct de nieuwe situatie zien in Mijn dossier bij Registraties Betalingsrechten.

Afstaan

U meldt het afstaan aan de Nationale reserve met het formulier Overdragen betalingsrechten op mijn.rvo.nl. U ontvangt een ontvangstbevestiging na het ondertekenen en versturen met een TAN-code. De betalingsrechten worden direct na de melding beƫindigd. U ziet de nieuwe situatie in Mijn dossier bij Registraties Betalingsrechten.

Uw betalingsrechten overdragen of afstaan

Aandachtspunten bij het invullen

Einddatum verhuur

Bij verhuur moet u een einddatum invullen. De betalingsrechten gaan op die datum automatisch terug naar de verhuurder. De einddatum staat standaard op de eerstvolgende 16 mei. Hierdoor staan de betalingsrechten op 15 mei op naam van de huurder. De huurder kan dan voor het lopende subsidiejaar betaling aanvragen.

Einddatum huur wijzigen

Bent u een langere huurperiode overeengekomen dan 1 jaar? Dan kunt u bij de melding direct de einddatum wijzigen. De huurperiode stopt automatisch op de einddatum die u heeft ingevuld. De betalingsrechten staan vanaf de dag na die einddatum weer bij de eigenaar geregistreerd. Voor een nieuwe huursituatie verstuurt u een nieuw formulier.

Handig om te weten

Geen actieve landbouwer meer

Verhuurt u uw betalingsrechten? En bent u na de huurperiode geen actieve landbouwer en uitgeschreven bij KVK? Dan krijgt u de betalingsrechten op de einddatum van de huur terug. U kunt de rechten weer verhuren of verkopen, als u iemand anders machtigt om namens u te handelen. U kunt namelijk niet meer inloggen op mijn.rvo.nl als uw bedrijf niet meer bij KVK staat ingeschreven.

Bedrijfsoverdracht

Wilt u uw bedrijf met betalingsrechten overdragen, splitsen of beƫindigen? Meld dit dan bij ons als een bedrijfsoverdracht.

Vervallen betalingsrechten

In 2020 veranderen de regels voor het vervallen van betalingsrechten.Houd hier rekening mee als u betalingsrechten wilt overdragen. Lees in welke situaties betalingsrechten vanaf 2020 komen te vervallen op de pagina Vervallen betalingsrechten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.