Service menu right

Graafmeldingen WION voor agrarisch ondernemers

Bent u agrarisch ondernemer en gaat u graven? Dan moet u dit melden als u dieper graaft dan 50 centimeter. Graaft u tot 50 centimeter? Dan is een melding niet nodig. Uiteraard moet u er dan wel voor zorgen dat u de werkzaamheden zorgvuldig uitvoert om schade te voorkomen.

In de Nederlandse bodem liggen veel kabels en leidingen. Om schade bij graafwerkzaamheden te voorkomen, bestaat de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). Deze heet ook wel de grondroerdersregeling. Iedereen die mechanische graafwerkzaamheden gaat uitvoeren, doet een graafmelding bij het Kadaster. Voor agrarisch ondernemers geldt hiervoor een uitzondering als zij tot 50 centimeter diep graven.

Graafmelding doen

Gaat u dieper dan 50 centimeter graven? Of graaft u in grond die niet bij u in gebruik is (ongeacht de diepte)? Dan doet u een graafmelding. Hoe u dit doet, leest u op de website van het Kadaster.

Kaarten met kabels en leidingen

Om eventuele schade te voorkomen, gebruikt u de kaarten met kabel- en leidinginformatie die we beschikbaar hebben gesteld. Heeft u in 2011 of 2017 grond opgegeven in uw Gecombineerde opgave? Dan staan de kaarten in Mijn dossier (log in via mijn.rvo.nl).

Ziet u in Mijn dossier achter de kaarten Deel 1 staan? Dan waren de bestanden (kaarten) te groot om in 1 keer in Mijn dossier te zetten. U moet dan eerst alle delen op uw computer opslaan. Daarna pakt u de bestanden uit met het gratis programma 7Zip. Als u deel 1 dan opent, opent ook de rest van de delen.

In de Toelichting WION-kaarten (pdf) leest u hoe u de kaarten met WION kabel- en leidinginformatie in Mijn dossier kunt bekijken met de KLIC-viewer of in pdf-formaat.

Geen kaarten beschikbaar?

Heeft u geen grond opgegeven in de Gecombineerde opgave 2011 of 2017? Dan zijn er geen kaarten beschikbaar in Mijn dossier. Heeft u voor uw grond geen kaarten in Mijn dossier of bij de vorige gebruiker? Doe dan zelf een oriƫntatiemelding KLIC bij het kadaster. Voor graafwerkzaamheden tot 50 centimeter geldt een vrijstelling voor agrarisch ondernemers. Zorg dat u de werkzaamheden zorgvuldig uitvoert om schade te voorkomen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *