Graafwerkzaamheden agrarisch ondernemers (WIBON) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Graafwerkzaamheden agrarisch ondernemers (WIBON)

26-11-2020

Bent u agrarisch ondernemer en gaat u graafwerkzaamheden uitvoeren? Dan is het belangrijk dat u ondergrondse leidingen niet beschadigt. Wij hebben kaarten gemaakt van uw percelen. Daarop ziet u waar leidingen liggen.

In november 2020 zijn deze WIBON-kaarten vernieuwd. Heeft u in 2020 percelen opgegeven in de Gecombineerde opgave? De kaarten met kabel- en leidinginformatie van deze percelen staan in Mijn dossier (eerst inloggen).

Wat is WIBON?

In de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) staan regels voor mechanische graafwerkzaamheden. Het doel van de wet is om graafschade aan kabels en leidingen te voorkomen.

Wanneer geen graafmelding

Bent u agrarisch ondernemer? En graaft u niet dieper dan 50 centimeter op een perceel dat u zelf gebruikt? Een graafmelding is voor u niet verplicht. Zorg er wel voor dat u ondergrondse kabels en leidingen niet beschadigt.

Op de WIBON-kaarten ziet u waar de kabels en leidingen liggen in uw percelen. Gebruik de Handleiding Bekijken WIBON-kaarten om de kaarten te bekijken. Staan er meerdere bestanden voor u klaar? In de WIBON-viewer ziet u de nummers van de WIBON-gebieden. Dit nummer wordt ook gebruikt in de bestandsnaam van de kaarten.

Wanneer wel een graafmelding

Graaft u dieper dan 50 centimeter op een eigen perceel? Of graaft u op het perceel van iemand anders? Een graafmelding is verplicht, dit heet ook wel een KLIC-melding. Deze melding doet u bij het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) van het Kadaster. Op de website van het Kadaster leest u hoe u een KLIC-melding doet.

Geen kaarten beschikbaar?

Heeft u geen grond opgegeven in de Gecombineerde opgave 2020? Maar u wilt wel weten waar ondergrondse leidingen liggen op uw percelen? U kunt een oriƫntatieverzoek KLIC doen bij het Kadaster.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.