Pachtovereenkomst indienen en laten toetsen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Pachtovereenkomst indienen en laten toetsen

27-05-2021

Pacht of verpacht u landbouwgrond groter dan één hectare of gebouwen voor de landbouw? Dan moet u een pachtovereenkomst opstellen en naar ons versturen. Deze wordt beoordeeld door de Grondkamer. Hoe u de overeenkomst verstuurt, hangt af van de pachtvorm.

Voordat u een pachtovereenkomst aangaat

Soms is het verstandig om eerst een verzoek om goedkeuring in te dienen voordat u een pachtovereenkomst aangaat. Dit is het geval als u:

  • een reguliere pacht wilt aangaan voor een kortere periode dan de wettelijke duur (6 jaar voor los land en 12 jaar voor een hoeve);
  • als overheid (rijksoverheid of lagere overheid) een hoeve of los land verpacht en u bijzondere bedingen in de pachtovereenkomst wilt opnemen;
  • de inhoud van een pachtovereenkomst wilt laten toetsen door de Grondkamer, voordat u de overeenkomst afsluit. Dit kan bij nieuwe en te wijzigen overeenkomsten.

In deze gevallen stuurt u per post of e-mail een verzoek aan de Grondkamer. Wat er precies in dat verzoek moet staan en hoe het proces daarna verloopt, leest u op de pagina Voordat u een pachtovereenkomst aangaat.

Nadat u de overeenkomst verstuurd heeft

Heeft u uw pachtovereenkomst digitaal of per post of e-mail verstuurd en heeft u een ontvangstbevestiging ontvangen? Dan kunt u het volgende verwachten.

Inhoudelijke controle

Uw overeenkomst wordt eerst inhoudelijk gecontroleerd. Is deze onvolledig of is aanvullende informatie nodig? Dan ontvangt u een brief en uw pachtovereenkomst retour. Daarna vult u de overeenkomst aan.

Op de agenda voor de vergadering

Is uw overeenkomst compleet, dan wordt deze op de agenda gezet van de vergadering van één van de Grondkamers. Het vergaderrooster vindt u op de pagina Over de Grondkamer.

Beslissing

Als uw pachtovereenkomst is goedgekeurd, ontvangt u een beslissing per post. Uw ingediende (en goedgekeurde) overeenkomst is digitaal beschikbaar in Mijn dossier. Hiervoor heeft u een inlogcode nodig voor mijn.rvo.nl. Heeft u die nog niet, kijk dan op de pagina Inloggen en machtigen hoe u inlogt. Wij sturen uw ingediende pachtovereenkomst met goedkeuringsstempel niet meer terug per post.

Facturering

Na de afhandeling van de pachtovereenkomst ontvangt de indiener de factuur. Heeft u in de overeenkomst afgesproken dat de andere partij de factuur betaalt? Dan regelt u dit met de partijen onderling. Op de pagina Over de Grondkamer vindt u de tarieven van de Grondkamer.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.