Strokenteelt registreren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Strokenteelt registreren

29-01-2021

Kiest u voor strokenteelt op uw percelen? Dan is het belangrijk dat u dit op de goede manier registreert in Mijn percelen. Deze registratie gebruikt u namelijk voor het aanvragen van verschillende subsidies en uitbetalingen.

Wat is strokenteelt?

Met strokenteelt bedoelen we dat u gewassen teelt op smalle stroken grond. Vaak zijn deze stroken 3 meter breed, of een veelvoud daarvan. Bijvoorbeeld 6, 12 of 24 meter. U teelt 1 gewas per strook. Op stroken die naast elkaar liggen, mogen dezelfde gewassen staan.

Strokenteelt in Mijn percelen

In Mijn percelen registreert u elke strook als een apart perceel. U tekent de percelen in zoals u bent gewend in Mijn percelen. Het is het makkelijkst om daarvoor een strokenbestand te gebruiken. Wageningen University en Research (WUR) kan u daarbij helpen. Dit bestand voegt u daarna toe aan Mijn percelen. Hoe u dat precies doet, leest u in de handleiding Strokenteelt registreren. Die vindt u op de pagina Percelen registreren op mijn.rvo.nl.  

Denk goed na over de indeling. Deze gebruikt u namelijk 5 tot 10 jaar. Misschien zelfs langer. Geef uw percelen namen die voor u duidelijk zijn. Zo houdt u makkelijker overzicht.

Wij werken samen met WUR aan een makkelijke manier om uw percelen in te tekenen in Mijn percelen. Wanneer u daarmee aan de slag kunt, leest u dat op deze pagina.

Strokenteelt en subsidies

Heeft u de percelen met strokenteelt goed geregistreerd in Mijn percelen? Dan kunt u de percelen gebruiken om in de Gecombineerde opgave subsidies aan te vragen. Bijvoorbeeld BBR. Vraagt u subsidie aan voor een brede weersverzekering? Dan vraagt u deze aan per perceel, dus per strook.

Meer informatie over subsidies en de voorwaarden die erbij horen, vindt u op onze informatiepagina Directe betalingen.

Strokenteelt en bemonsteren

Laat u uw grond bemonsteren voor een hogere fosfaatgebruiksnorm? Dat doet u op de normale manier, volgens het bemonsteringsprotocol.

Voorbeeld: heeft u 3 stroken die naast elkaar liggen? Dan mag u die in één keer laten bemonsteren. De oppervlakte van deze stroken mag samen niet groter zijn dan 5 hectare. De oppervlakte van één strook mag niet groter zijn dan 2,5 hectare.

Meer over bemonsteren leest u op de informatiepagina Fosfaatdifferentiatie.

Waarom strokenteelt

Als u een combinatie van gewassen teelt, kan dat zorgen voor meer biodiversiteit. 

Meer informatie over strokenteelt leest u op de website van Wageningen University & Research (WUR).

Vragen over strokenteelt?

Voor vragen over strokenteelt registreren in Mijn percelen en over subsidies aanvragen, neemt u met ons contact op.

Voor andere vragen over strokenteelt neemt u contact op met WUR:
Dr. Ir. Dirk van Apeldoorn beantwoordt uw vragen over strokenteelt toepassen;
Dr. Ir. Corne Kempenaar beantwoordt uw vragen over het strokenbestand.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.