Bescherming van streekproducten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bescherming van streekproducten

02-11-2020

Consumenten hechten voor hun eten en drinken steeds meer belang aan kwaliteit. Dit leidt bijvoorbeeld tot een vraag naar landbouwproducten of levensmiddelen waarvan de geografische oorsprong en de kwaliteit vaststaat.

De Europese Unie heeft een registratiesysteem voor de bescherming van landbouwproducten en levensmiddelen. Producenten kunnen hiermee waarde toevoegen aan hun producten en tegelijk zijn de producten beschermd tegen misbruik van de benaming en tegen namaak. Consumenten krijgen garantie op kwaliteit en eerlijkheid van handelstransacties.

Soorten Europese bescherming

Voor streekproducten bestaan 3 soorten Europese bescherming: Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).

Voor wijn kunt u alleen een BOB of BGA aanvragen. Voor gedistilleerde dranken kunt u alleen een BGA aanvragen.

Aanvragen

U kunt Europese bescherming aanvragen bij de adviescommissie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De hele procedure kan wel 2 tot 3 jaar duren.

Overzicht Nederlandse producten

Een lijst met beschermde landbouwproducten en levensmiddelen vindt u in het Overzicht Nederlandse producten met een Europese bescherming.

Een overzicht van productdossiers van Nederlandse wijnen vindt u op onze pagina Europese bescherming wijn. De dossiers van gedistilleerde dranken staan op de pagina Europese bescherming gedistilleerde dranken.

Op de hoogte blijven

Bekijk onze nieuwsberichten over streekproducten. Wilt u onze wekelijkse nieuwsbrief ontvangen? Geef uw e-mailadres en de voor u relevante thema’s (agrarisch, duurzaam, innovatief en/of internationaal ondernemen) aan ons door.

Wet- en regelgeving

Voor landbouwproducten en levensmiddelen is de regelgeving vastgelegd in EU-verordeningen.

  • Verordening (EU) nr. 1151/2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen. Met deze verordening wordt een systeem van facultatieve kwaliteitsaanduidingen geïntroduceerd. De eerste facultatieve kwaliteitsaanduiding betreft 'product uit de bergen'. Deze is inmiddels gepubliceerd.
  • Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 668/2014 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen.
  • Gedelegeerde verordening (EU) Nr. 664/2014 betreffende de vaststelling van de symbolen van de Unie voor beschermde oorsprongsbenamingen, beschermde geografische aanduidingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten en betreffende bepaalde voorschriften inzake het betrekken, bepaalde procedurebepalingen en bepaalde aanvullende overgangsregels.
  • Gedelegeerde verordening (EU) Nr. 665/2014 betreft de voorwaarden voor het gebruik van de facultatieve kwaliteitsaanduiding 'product uit de bergen'.

Veelgestelde vragen

Lees de veelgestelde vragen over de bescherming van streekproducten in de Europese Unie.

Achtergrond

De Europese Unie ontwikkelde in 1992 een systeem voor de bescherming van landbouwproducten en levensmiddelen en wijn. Het systeem biedt de mogelijkheid om oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele specialiteiten van landbouwproducten, levensmiddelen, wijn en gedistilleerde dranken te beschermen.

Registers

De Europese Commissie houdt in een register de GTS-en, BOB’s en BGA’s bij. Ze zijn terug te vinden in de zogenaamde DOOR-database. Hierin staan zowel de aangevraagde als de gepubliceerde en erkende aanvragen. De geregistreerde dossiers van wijnen vindt u in de databank E-Bacchus. De aangevraagde wijndossiers staan in het document Applications for protection - Wine (pdf). De door de EU erkende BGA's voor gedistilleerde dranken zijn te vinden in de database E-Spirit-Drinks.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit publiceert het productdossier of het Enig document van een registratieaanvraag in de Staatscourant. Dit gebeurt zodat er eventueel een bezwaarprocedure opgestart kan worden. Iedere natuurlijke- of rechtspersoon die kan aantonen een rechtmatig belang te hebben in de voorgenomen registratieaanvraag kan binnen 2 maanden na publicatie zijn bedenkingen daartegen kenbaar maken.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.