Service menu right

Invoer rijst

Voor een beter evenwicht tussen vraag en afzet van rijst en rijstproducten is er een marktordening voor landbouwproducten vastgesteld. Hierin staan de bepalingen voor de sector rijst. De Europese Unie (EU) wilt hiermee de voorziening van rijst veiligstellen en producenten een redelijk inkomen garanderen.

Douanerecht

Wanneer u rijst invoert uit een land buiten de EU, doet u invoeraangifte bij de douane. Ook betaalt u een douanerecht, ook wel invoerrecht genoemd. Bekijk de tarieven op de website van de Douane.

Er zijn vaste invoerrechten voor padie en breukrijst en variabele invoerrechten voor gedopte rijst en voor halfwitte en volwitte rijst. De vaste rechten worden in principe 1 keer per kalenderjaar vastgesteld. De vaststelling van variabele invoerrechten is afhankelijk van de ingevoerde hoeveelheden rijst. U vindt het bulletin met de invoerrechten bij de downloads onderaan deze pagina.

Certificaatplicht

Voor de invoer van rijst en rijstproducten heeft u meestal een invoercertificaat nodig. Dit kunt u elke werkdag bij ons aanvragen. Hoe u dat doet, leest u op de pagina Invoercertificaat aanvragen. U kunt dit invoercertificaat alleen per e-mail aanvragen. Als u uw aanvraag vóór 13:00 uur indient, dan nemen wij het dezelfde dag in behandeling.

Regeling invoer rijst

U kunt ook gebruikmaken van de Regeling invoer rijst die wij beheren. Onderdeel daarvan zijn tariefcontingenten. Een tariefcontingent is een afspraak die de Europese Commissie met een aantal landen heeft gemaakt over de invoer van rijst. Deze afspraak houdt in dat u een bepaalde hoeveelheid rijst met een verlaagd douanerecht mag invoeren. U betaalt dan minder of zelfs helemaal geen invoerrechten. Wel heeft u een invoercertificaat nodig.

De Douane beheert de tariefcontingenten. In de database van de Douane kunt u opzoeken of u uw product met een verlaagd tarief kunt invoeren. Wat de Regeling invoer rijst precies inhoudt en hoe u daarbinnen een invoercertificaat aanvraagt, leest u op de pagina Regeling invoer rijst.

RSS-nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen? Meldt u zich dan aan voor de RSS-nieuwsvoorziening van RVO. Hoe doet u dat?

Bekijk ook de RSS-tips.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.