Invoer rijst

Voor een beter evenwicht tussen vraag en afzet van rijst en rijstproducten is er een marktordening voor landbouwproducten vastgesteld. Hierin staan de bepalingen voor de sector rijst.

De Europese Unie (EU) wilt hiermee de voorziening van rijst veiligstellen en producenten een redelijk inkomen garanderen.

Douanerecht

Wanneer u rijst invoert uit een derde land, doet u invoeraangifte bij de douane. Ook betaalt u een douanerecht, ook wel invoerrecht genoemd. Bekijk de tarieven op de website van de douane.

Er zijn vaste invoerrechten voor padie en breukrijst en variabele invoerrechten voor gedopte rijst en voor halfwitte en volwitte rijst. De vaste rechten worden in principe 1 keer per kalenderjaar vastgesteld. De vaststelling van variabele invoerrechten is afhankelijk van de ingevoerde hoeveelheden rijst. Wij publiceren de invoerrechten in een bulletin (pdf).

Certificaatplicht

Bij de invoer van rijst en rijstproducten heeft u meestal een certificaatplicht. Een invoercertificaat geeft u het recht op invoer. U kunt iedere werkdag een invoercertificaat aanvragen via mijn.rvo.nl.

Regeling invoer rijst

U kunt gebruikmaken van de Regeling invoer rijst die wij beheren. Daarnaast zijn er tariefcontingenten. De Europese Commissie heeft met een aantal landen afgesproken dat een bepaalde hoeveelheid rijst met een verlaagd douanerecht mag worden ingevoerd. U betaalt dan minder of zelfs helemaal geen invoerrechten. Wel heeft u een invoercertificaat nodig.

De douane beheert de tariefcontingenten. Lees meer hierover in het Overzicht douanecontingenten rijst (pdf).

RSS-nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen? Meldt u zich dan aan voor de RSS-nieuwsvoorziening van RVO.nl. Hoe doet u dat?

Bekijk ook de RSS-tips.

Service menu right