Service menu right

FAQ EU-Streekproducten

Hier vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over de bescherming van streekproducten in de Europese Unie.

Veelgestelde vragen

Wat is een beschermde Europese benaming?

In 1993 trad de EU-wetgeving in werking die voorziet in een systeem voor de bescherming van benamingen voor landbouwproducten en levensmiddelen.

Deze bescherming is bijvoorbeeld op basis van geografische herkomst of traditioneel recept. De regeling is mede gebaseerd op het Franse 'AOC (Appellation d'Origine Contrôlée)' systeem. Op Europees niveau geregistreerde namen zijn beschermd tegen misbruik of tegen praktijken die de consument kunnen misleiden. Lees meer over de soorten Europese bescherming.

Waar vind ik informatie over beschermde benamingen?

Informatie over de regeling vindt u op de RVO.nl website en op de website van de Europese Commissie.

Welke producten komen in aanmerking voor bescherming?

De meeste voedingsmiddelen komen in aanmerking voor bescherming. Ook vlees, zuivel en visproducten, fruit en groenten, bier, dranken van plantenextracten, brood, gebak, taarten, koekjes en zoetwaren en pasta.

Voorbeelden van producten die ook geregistreerd kunnen worden:
BOB/BGA: natuurlijke gommen en harsen, hooi, etherische oliën, mosterdpasta, hooi, kurk, cochenille, bloemen en sierplanten, wol, riet en vlas.
GTS: Kant-en-klaargerechten, bier, chocolade en afgeleide producten, brood, gebak, cake, suikerwerk, biscuits en andere bakkerswaren, dranken op basis van plantenextracten, deegwaren, zout.

Hoe lang duurt de aanvraagprocedure?

De aanvraagprocedure kan ongeveer 2 jaar duren. Deze 2 jaar is te wijten aan de verschillende fasen in het proces.

Welke voordelen zijn er voor mijn product bij een registratie als een BOB/BGA of GTS?

Producenten met producten met een Europese bescherming hebben een middel waarmee zij waarde kunnen toevoegen aan hun producten.

Registratie kan helpen om te profiteren van de grotere markt die ontstaat van consumenten die zich bewust zijn van het belang van regionale en specifieke voedselproducten.

Zijn er kosten voor de producenten om deel te nemen in de regeling?

Aan de registratieprocedure zijn voor de product geen kosten verbonden. De procedure vraagt wel tijd en inspanning.

Als een product eenmaal geregistreerd is, moeten erkende controle-instanties wel jaarlijks controleren. zo zorgen zij ervoor dat de productspecificaties worden nageleefd. Hiermee waarborgt men de authenticiteit van het product. Aan deze controle zijn wel kosten verbonden.

 

Als mijn product is geregistreerd kan ik dan wijzigingen aanbrengen in de specificatie?

Ja. Het is mogelijk om wijzigingen in de productspecificatie aan te brengen nadat een product is geregistreerd. Bij een wijziging moet u wel weer alle stappen zoals bij de aanvraagprocedure opnieuw volgen.

Welke bescherming hebben de geregistreerde namen?

Landbouwproducten en levensmiddelen die een Europese bescherming hebben genieten juridische bescherming tegen imitatie in de hele EU.

Op geregistreerde producten wordt een EU-symbool aangebracht, waardoor consumenten het traditionele en authentieke product kunnen herkennen.

 

Wie kan de beschermde benaming gebruiken?

Zodra een product is geregistreerd is het voor producenten toegestaan om deze te produceren en op de markt de brengen. De producenten moeten wel binnen het geografisch gebied vallen en voldoen aan de productspecificatie.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.