Service menu right

Wijn behandelen en bewerken

Wijn is een natuurproduct en moet voldoen aan bepaalde normen. Worden die normen niet gehaald, dan kan het nodig zijn de wijn te behandelen of bewerken.

Start u in een oogstjaar met verrijken, verzoeten, aan- of ontzuren? Vanaf de oogst in 2018 hoeft u de bewerkingen niet meer aan ons door te geven. U houdt de bewerkingen wel goed bij in het wijnregister.

Hieronder zetten wij de verschillende bewerkingen voor u op een rij.

Verrijken of verzoeten

Verrijken

De bovengrenspercentages van het totale alcoholvolumegehalte voor wijn zijn als volgt vastgesteld:

  • 11,5% voor witte wijn, inclusief witte wijn met Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
  • 12% voor rode wijn, inclusief rode wijn met Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
  • 13% voor witte wijn, ros√© en mousserende wijn met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)
  • 13,5% voor rode wijn met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)

U mag het natuurlijk alcoholvolumegehalte met maximaal 3% verhogen. Indien nodig vanwege klimaatomstandigheden kan de Europese Commissie aan Nederland toestemming verlenen om dit percentage te verhogen tot 3,5%. U moet hierbij wel de bovenstaande maximale alcoholvolumepercentages in acht nemen. U mag hier niet boven komen.

Voor de druivenoogst van 2017 is aan Nederland toestemming verleend om het natuurlijk alcoholvolumegehalte met 0,5% extra te verhogen in verband met de slechte weersomstandigheden. De verrijking mag daarmee maximaal 3,5% bedragen van de wijn van de druivenoogst uit 2017. Voor 2016 was deze verhoging van 0,5% niet nodig.

Verzoeten

Als u wijn wilt verzoeten, houdt u hiervoor een register bij. Ook willen we graag dat u dit vooraf aan ons doorgeeft.

Aanzuren en ontzuren

Verse druiven, druivenmost, gedeeltelijk gegiste druivenmost en jonge, nog gistende wijn mag u onbegrensd ontzuren. Wijn mag u ontzuren tot een maximum van 1 gram per liter. Voor 2017, 2018 en 2019 is toestemming verleend om wijn aan te zuren tot een maximum van 2,5 gram per liter. Ook mag u de druivenmost aanzuren tot een maximum van 1,5 gram per liter.

Overschrijding verliespercentage

Overschrijdt u het maximale verliespercentage door verdamping of tijdens opslag of als een gevolg van diverse behandelingen? Meld dit dan via info.wijn@rvo.nl aan ons. Vermeld in de mail uw naam, adres en woonplaats en tijdens welk proces de overschrijding is opgetreden. De processen zijn:

  • tijdens het verdampen (in houten vat of ander vat)
  • verwerking van most tot wijn
  • behandelingen en bottelen

Geef ook de omvang van het verlies voor het betreffende proces in percentage aan ons door.

Maximale verliespercentages

De vastgestelde maximale percentages van verlies zijn:

  • voor verlies als gevolg van verdamping voor elke maand van opslag in:
    - houten vaten: 0,4%
    - andere vaten met een volume van meer dan 60 liter: 0,05%
  • voor verlies bij de verwerking van most tot wijn: 8%
  • voor verlies als gevolg van diverse behandelingen en bottelen: 5%

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.