Service menu right

Controle en handhaving

Het mestbeleid bestaat uit stelsels van wet- en regelgeving en is bedoeld om de kwaliteit van grond- en oppervlakte water te beschermen. Wij doen daarom samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controles. Dat gebeurt met steekproeven en gerichte controles. Het verschilt per regeling hoe wij handhaven als we een overtreding zien.

Controle administratie RVO.nl

Wij voeren administratieve controles uit. Soms vragen we u om extra informatie. Als u bijvoorbeeld te veel mest heeft gebruikt of gegevens niet heeft opgestuurd, dan laten we dat weten met een brief. Hierop kunt u reageren. Pas daarna nemen wij een besluit. Bent u het niet eens met dat besluit, dan kunt u bezwaar maken. Hoe u dat doet, leest u in de brief.

Controle door bedrijfsbezoek NVWA

De NVWA voert ook controles uit. Het kan zijn dat medewerkers van de NVWA uw bedrijf bezoeken. Zij controleren ook mesttransporten op de weg. Voldoet u aan de regels, dan krijgt u dat direct te horen. Bij een overtreding maakt de NVWA een rapport en stuurt dat naar ons of naar het Openbaar Ministerie (OM).

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe hoog de boetes zijn en hoe wij deze bepalen? Bekijk dan het document Boetebeleid Meststoffenwet RVO.nl. Meer over andere marges die wij soms gebruiken als wij u controleren leest u op Marges bij handhaving.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *