Hoeveel fosfaat landbouwgrond | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Hoeveel fosfaat landbouwgrond

26-06-2020

Om mest uit te rijden op landbouwgrond houdt u zich aan de fosfaatgebruiksnorm. U berekent zelf uw gebruiksruimte en hoeveel mest u werkelijk op uw bedrijf heeft gebruikt. In sommige situaties mag u meer fosfaat gebruiken.

Hoeveel mag u gebruiken

Aan het begin van elk jaar berekent u hoeveel fosfaat u maximaal mag gebruiken op uw landbouwgrond. Dit noemen we uw fosfaatgebruiksruimte. Voor grasland is een andere norm dan bouwland. Deze berekent u vanaf 2020 zo:

• Aantal hectare grasland op 15 mei x 75 kg fosfaat.
• Aantal hectare bouwland op 15 mei x 40 kg fosfaat.

De uitkomsten telt u bij elkaar op.

Bereken uw werkelijke gebruik

U past uw bemestingsplan aan op uw gebruiksruimte. Tijdens het jaar controleert u hoeveel mest u werkelijk gebruikt en of u daarmee binnen uw gebruiksruimte blijft. Dit houdt u bij in uw administratie.

Met de regelhulp rekent u gemakkelijk uw gebruiksruimte en werkelijke gebruik uit. Houd er rekening mee dat er geen rechten zijn verbonden aan de gegevens die u uitrekent in deze regelhulp.

Wilt u zien hoe u de berekeningen doet? Of wilt u meer achtergrondinformatie? Download dan onze brochure Hoeveel mest gebruiken. Hoe rekent u dat uit? Deze staat hieronder en gebruikt u ook voor de berekening van de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest en de stikstofgebruiksnorm. De verschillende tabellen die u nodig heeft bij de berekeningen staan op de pagina Tabellen.

Meer fosfaat gebruiken

Het is belangrijk om de hoeveelheid fosfaat in de landbouwgrond op peil te houden voor gewasgroei. Daarom is het soms nodig om meer fosfaat te gebruiken. Of om soms wat minder te gebruiken. Met de uitzonderingen hieronder kan dat.

Fosfaatdifferentiatie

Heeft uw grond een lagere fosfaattoestand? Met fosfaatdifferentiatie kunt u extra fosfaat gebruiken. Hoeveel u extra mag gebruiken hangt af van de fosfaattoestand van de grond. Hiervoor laat u de grond bemonsteren en analyseren. Lees meer op Fosfaatdifferentiatie.

Fosfaat verrekenen

Bent u akkerbouwer? En heeft u te veel dierlijke mest gebruikt? Als uw teveel niet meer dan 20 kilogram fosfaat per hectare bouwland is, dan mag u dit in het jaar daarna verrekenen. Het maakt niet uit of u compenseert op bouwland of grasland en welke mest u gebruikt. Lees meer op Fosfaat verrekenen.

Extra organische mest uitrijden

Is de fosfaattoestand op uw bouwland hoog? Dan mag u extra organische mest uitrijden. Het gaat om 5 kilogram fosfaat per hectare. Heeft u een biologisch bedrijf? Dan is dit 10 kilogram. Lees meer op Extra organische mest uitrijden.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer weten? Wij hebben voor u de Veelgestelde vragen over hoeveel mest landbouwgrond verzameld.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.