Regeling ammoniak veehouderij | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Regeling ammoniak veehouderij

09-03-2021

Heeft u een veehouderij en wilt u een nieuw stalsysteem gebruiken waarmee de uitstoot van ammoniak minder is? Dan kunt u misschien andere emissiefactoren gebruiken om uw uitstoot te berekenen.

Bereken uitstoot met bijlage 1 van de RAV

U berekent de uitstoot van ammoniak op uw bedrijf met emissiefactoren. Heeft u een nieuw en innovatief stalsysteem? En staat deze in bijlage 1 van de Regeling ammoniak veehouderij (RAV)? Dan kunt u de emissiefactoren in deze bijlage gebruiken om uw uitstoot te berekenen.

In bijlage 1 staan alle stalsystemen die al erkend zijn en de emissiefactoren die hier bij horen. Deze getallen laten zien hoeveel ammoniak uw dieren in bepaalde stalsystemen in een jaar uitstoten. U heeft de uitkomsten nodig om bij uw gemeente een vergunning te krijgen voor het Besluit emissiearme Huisvesting. U vindt de emissiefactoren van ammoniak op Infomil.nl.

Erkenning voor innovatief stalsysteem

Heeft u een nieuw en innovatief stalsysteem? En staat uw systeem nog niet in bijlage 1 van de RAV? Dan is er nog geen emissiefactor bekend voor uw systeem. U kunt erkenning voor uw systeem bij ons aanvragen, als u onder andere uw systeem wilt bemeten.

Uw stalsysteem komt op de bijlage te staan als wij en de staatssecretaris uw aanvraag goedkeuren. U kunt dan de emissiefactor van uw stalsysteem gebruiken. Lees meer op Erkenning innovatief stalsysteem tegen ammoniakuitstoot.

Advies voordat u een aanvraag doet

Wilt u weten of uw stalsysteem geschikt is en of een aanvraag hiervoor zin heeft? Stuur uw projectidee naar ons op met het formulier Aanvraag QuickScan RAV. Dit formulier staat hieronder. Wij bekijken uw stalsysteem en adviseren u dan vrijblijvend.

Heeft u andere vragen? Gebruik dan het vragenformulier. Dit formulier vindt u hieronder.

Beide formulieren kunt u e-mailen.

Meer weten?

Wageningen University & Research (WUR) onderzocht een alternatieve aanpak door het continu meten van de emissies. De sensormetingen staan nog aan het begin van de ontwikkeling. Het rapport van de WUR gaat in op de technische mogelijkheden en perspectieven van sensormetingen. Ook staat in het rapport een overzicht van de eisen voor het opzetten van een betrouwbaar meetsysteem.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.