Mest vervoeren in Nederland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Mest vervoeren in Nederland

01-07-2020

U heeft als landbouwer of intermediair bijna altijd een vervoersbewijs nodig als u mest vervoert. Zo weten wij waar de mest vandaan komt en waar het naartoe gaat. Daarnaast moet de mest meestal gewogen, bemonsterd en geanalyseerd worden. Als landbouwer huurt u dan een intermediair in. Als intermediair bent u verantwoordelijk voor het hele proces van mestvervoer.

Regels voor landbouwers

Bent u landbouwer? U huurt meestal een intermediair in om uw mest te laten vervoeren. Maar dat hoeft niet altijd. Bijvoorbeeld als u mest vervoert naar een landbouwer in de buurt. Of als u naar uw eigen grensperceel vervoert. De mest hoeft u dan niet te laten wegen, bemonsteren en analyseren. U moet wel een VDM of een verzamel-VDM invullen.

Lees meer op Vervoeren met vrijstelling en Dierlijke mest vervoeren naar grenspercelen. Deze pagina’s staan onder Alles over mest vervoeren in Nederland.

Regels voor intermediairs

Bent u intermediair? Bij dierlijke mest houdt u zich aan deze voorwaarden:

  • U bent geregistreerd als vervoerder.
  • U doet het vervoer met geregistreerde AGR/GPS apparatuur.
  • U weegt de vracht.
  • U bemonstert de mest.
  • U laat het monster analyseren.
  • U vult een VDM in en stuurt het naar ons.

Andere mest vervoeren

Vervoert u zuiveringsslib, compost, overige organische mest, overige anorganische mest, kalkmest, EG-mest of herwonnen fosfaat? Kijk per mestsoort waarmee u te maken heeft.

Dierlijke mest in cijfers

De afgelopen jaren zijn er elk jaar een kleine miljoen transporten gedaan met dierlijke mest. Elk kwartaal publiceren we een actueel overzicht. Deze zijn gemaakt met gegevens uit de VDM’s. Dit is het meest recente kwartaaloverzicht.

Meer weten?

Het is belangrijk dat uw administratie en registratie ook op orde is. Wilt u meer weten? Bekijk dan Uw intermediaire bedrijf en Uw landbouwbedrijf. Hier staan ook alle geregistreerde vervoerders. Meer over het mestbeleid leest u op de Wegwijs in het mestbeleid.

Op dit moment werken we aan het rVDM. Dat is de realtime en digitale opvolger van het papieren VDM. U vindt de laatste ontwikkelingen op Het nieuwe vervoersbewijs: rVDM.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.