Administratie met BEX | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Administratie met BEX

27-05-2021

Elk jaar maakt u verschillende berekeningen voor een goede bedrijfsvoering. Daarbij gebruikt u tabellen met forfaits. Bent u melkveehouder? En passen de forfaits niet bij de situatie op uw bedrijf? Dan gebruikt u de gegevens uit uw administratie waarmee u laat zien dat de excretie van uw melkvee anders is. Voor een goede administratie gebruikt u BEX als hulpmiddel.

Gebruik BEX of forfaits

De meeste melkveehouders gebruiken de tabellen zoals ze op onze website staan. Maar is de situatie op uw bedrijf echt anders? Dan gebruikt u de Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX). Kiest u voor het jaar 2019 om te werken met de BEX? Dan gebruikt u deze in 2019 voor alle mestberekeningen. Alleen voor de productierechten van varkens en pluimvee mag u de BEX niet gebruiken. Elk kalenderjaar kiest u opnieuw of u met BEX rekent of met de forfaits.

Verantwoorde groei melkvee met BEX

Elk jaar maakt u berekeningen voor de Wet grondgebonden groei melkveehouderij. U gebruikt daarbij gegevens uit 2014 en van het afgelopen jaar. Voor deze jaren mag u zelf kiezen of u rekent met forfaits of met BEX. U maakt voor ieder jaar een keus. Kiest u voor 2014 bijvoorbeeld om forfaits te gebruiken? Dan mag u voor het afgelopen jaar voor BEX kiezen. Elk controlejaar kiest u opnieuw voor het jaar 2014 en het afgelopen jaar.

Hoe BEX gebruiken

Met de Excretiewijzer berekent u de mestproductie van uw melkvee. Dit is een rekentool die uw mestproductie berekent volgens de rekenregels van de BEX. Gebruik de Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee 2020 om uw gegevens goed aan ons uit te leggen. 

Elk jaar veranderingen

De BEX wordt elk jaar veranderd. Het is belangrijk dat u steeds de nieuwste versie gebruikt. De nieuwste versie is van 14 mei 2021 en staat hieronder. Ook de BEX van 2020 ziet u hier nog. De oudere versies staan in de Documenten en publicaties bibliotheek.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.