Vanggewas na maïs | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Vanggewas na maïs

21-09-2020

U teelt een vanggewas nadat u maïs heeft geteeld op zand- of lössgrond. Hiervoor zijn uiterlijke zaaidatums. Deze zorgen ervoor dat het vanggewas tijd heeft om te groeien. Zo kan het genoeg stikstof uit de grond opnemen, die niet door de maïs gebruikt is.

Hoe vanggewas zaaien

U mag op 3 manieren uw vanggewas na maïs zaaien:

  • Door onderzaai. U teelt het vanggewas dan tussen de rijen maïs. Zo kunnen de wortels van het gewas de bodem doorwortelen.
  • Door direct nadat u de maïs geoogst heeft een vanggewas in te zaaien.
  • Door na de oogst van snijmaïs wintergraan te telen. Dit gebruikt u als hoofdteelt in het volgende jaar.

In alle situaties is goede landbouwpraktijk het uitgangspunt.

Wanneer vanggewas uiterlijk zaaien

Er zijn verschillende uiterlijke datums om uw vanggewas te zaaien. De datum hangt af van de maïssoort die u teelt en hoe u uw vanggewas teelt. Voor snijmaïs zijn andere regels dan voor andere soorten maïs. In de tabellen hieronder leest u per maïssoort wanneer u uiterlijk het vanggewas teelt en welk vanggewas u mag zaaien.

Vanggewas na snijmaïs

Deze tabel gebruikt u als u snijmaïs teelt.

Vanggewas na snijmaïs

U teelt een vanggewas:door onderzaaidirect na de oogstals hoofdteelt
Wanneer uiterlijk zaaien

1 oktober
(geen uiterste oogstdatum)

1 oktober31 oktober
Welk gewas zaaienBladkool
Bladrammenas
Gras
Japanse haver
Triticale
Winterrogge
Wintertarwe
Wintergerst
Bladkool
Bladrammenas
Gras
Japanse haver
Triticale
Winterrogge
Wintertarwe
Wintergerst

Spelt
Triticale
Winterrogge
Wintertarwe
Wintergerst

Vanggewas na andere soorten maïs

Deze tabel gebruikt u als u een van de volgende maïssoorten teelt: korrelmaïs, suikermaïs, Corn Cob Mix, Maïskolvensilage of biologisch geteelde (snij)maïs.

Vanggewas na andere soorten maïs

U teelt een vanggewas:door onderzaaidirect na de oogstdirect na de oogst
Wanneer uiterlijk zaaien1 oktober
(geen uiterste oogstdatum)
1 oktober31 oktober
Welk gewas zaaienBladkool
Bladrammenas
Gras
Japanse haver
Spelt
Triticale
Winterrogge
Wintertarwe
Wintergerst
Bladkool
Bladrammenas
Gras
Japanse haver
Spelt
Triticale
Winterrogge
Wintertarwe
Wintergerst

Spelt
Triticale
Winterrogge
Wintertarwe
Wintergerst

Mengsel als vanggewas

U mag een mengsel van verschillende gewassen als vanggewas telen. Het mengsel bestaat dan wel voor minimaal twee derde uit een of meer vanggewassen uit de tabellen hierboven. Voorwaarde is dat het ingezaaide mengsel in het najaar tot ontwikkeling komt.

Wanneer vanggewas als hoofdteelt

Soms is het verplicht om uw vanggewas als hoofdteelt te gebruiken voor het volgende jaar. U doet dit als u vanaf 2 oktober, maar uiterlijk 31 oktober:

  • een vanggewas teelt na snijmaïs, of;
  • een andere maïssoort oogst en het vanggewas niet direct daarna kunt zaaien.

Vanggewas aan ons doorgeven

U geeft uw vanggewas door in de Gecombineerde opgave op mijn.rvo.nl. Bij het maïsperceel geeft u uw vanggewas op als volgteelt. Dit doet u voor alle vanggewassen die u zaait. U vult ook de zaaidatum in. Doorgeven kan tot en met 1 oktober.

Waarom zaaidatum invullen

Aan de zaaidatum zien wij of uw vanggewas na snijmaïs hoofdteelt is voor volgend jaar. Haalt u de ingevulde zaaidatum niet? U hoeft de nieuwe datum alleen door te geven als u op of na 2 oktober gaat zaaien. Doorgeven kan tot en met 1 oktober.

Vanggewas vernietigen vanaf 1 februari

U laat uw vanggewas in ieder geval staan tot en met 31 januari. Het maakt niet uit of u het vanggewas als onderzaai of direct na de oogst heeft gezaaid. Vanaf 1 februari mag u het vernietigen. Heeft u gekozen voor een vanggewas als hoofdteelt, dan mag u het niet vernietigen. U oogst het dan later in het jaar als hoofdteelt.

Gras als vanggewas

U kunt het vanggewas gras gebruiken als veevoer door het te maaien of beweiden. Als u dat doet, zien wij dit vanaf 1 februari van het volgende jaar als tijdelijk grasland. Het gras voldoet dan door zijn functie aan de definitie van grasland. Laat u het gras staan van 15 april tot en met 15 oktober? Dan rekent u met de stikstofgebruiksnorm voor tijdelijk grasland. De normen staan hieronder in tabel 2. U geeft dan tijdelijk grasland met gewascode 266 door in de Gecombineerde opgave op mijn.rvo.nl.

Wilt u het vanggewas gras na 1 februari vervangen door een ander gewas? Dan houdt u zich aan de regels voor Grasland scheuren. Als u het gras niet als veevoer gebruikt, hoeft u zich niet aan deze regels te houden.

Waarom vanggewas na maïs?

Gewassen hebben stikstof en fosfaat nodig. Deze stoffen komen in de bodem en het water terecht als het gewas ze niet genoeg opneemt. Maïsteelt op zand- en lössgrond heeft een groot risico voor uitspoeling, vooral voor stikstof. Er blijft veel stikstof in de bodem achter, wat nadelige gevolgen kan hebben voor het milieu.

Na de oogst van maïs op zand- en lössgrond moet u een vanggewas telen. Dit is om stikstofuitspoeling te voorkomen. Hier zijn uiterlijke zaaidatums voor. Deze zijn er om te zorgen dat de maïs eerder geoogst wordt. Daardoor krijgt het vanggewas nog genoeg warmte en zonlicht om zich te ontwikkelen. Zo kan het de uitspoeling van stikstof beter tegengaan.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.