Veranderingen mestbeleid 2021 | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veranderingen mestbeleid 2021

03-02-2021

In 2021 veranderen er regels voor het gebruik en vervoer van mest. U bepaalt de fosfaattoestand van uw grond bijvoorbeeld met nieuwe getallen. En u mag derogatie en bovengronds uitrijden niet meer tegelijk gebruiken.

Regels voor bewust bodemgebruik

Een goede kwaliteit van grond- en oppervlaktewater is belangrijk. Om die te verbeteren zijn er nieuwe en aangepaste regels voor bewust bodemgebruik.

Mest later uitrijden en maïspercelen melden

Teelt u maïs op zand- en lössgrond? Dan mag u mest uitrijden vanaf 15 maart. Hiervoor heeft u uw maïspercelen bij ons gemeld.

Lees meer op Maïspercelen op zand- en lössgrond melden.

Minder stikstof bij grasland scheuren voor aardappelen en maïs

Scheurt u grasland op zand- en lössgrond? En teelt u direct daarna op diezelfde grond maïs, consumptieaardappelen of fabrieksaardappelen? Dan mag u 65 kg minder stikstof per hectare gebruiken. De korting geldt niet als u het gras vorig jaar heeft ingezaaid als vanggewas na maïs. Of als u het gras inzaaide als niet-vlinderbloemige groenbemester.

Kiezen tussen derogatie en bovengronds uitrijden

In 2021 kiest u voor bovengronds uitrijden of derogatie. U mag deze regelingen niet meer in hetzelfde jaar gebruiken.

Lees meer op Derogatie en Mest bovengronds uitrijden.

Fosfaattoestand bepalen met andere getallen

Vanaf 1 januari 2021 berekenen we de fosfaattoestand van grasland en bouwland met P-AL en P-CaCl2. Deze gecombineerde fosfaatindicator vervangt het PAL-getal voor grasland en het Pw-getal voor bouwland.

Lees meer op Fosfaatdifferentiatie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.