In- en uitscharen

Meer artikelen
Korenveld met bloemen - administratie en registratie voor agrarische bedrijven

Laat u uw dieren weiden op de grond van een ander (uitscharen)? Of laat u dieren van een andere veehouder op uw grond grazen (inscharen)? U regelt dit op verschillende manieren in uw mestadministratie.

2 situaties:

U weidt uw dieren op andermans grond

Laat u de dieren grazen op grond van uw buurman? Dan is uw buurman verantwoordelijk voor de administratie van deze dieren. Hij neemt de dieren op in de mestadministratie, telt de dieren, en uw buurman heeft voldoende gebruiksruimte voor de dieren. U hoeft deze dieren (en hun mest) niet bij te houden in uw adminstratie. Ze lopen namelijk niet op uw grond.

Vrijstelling  schapen

Gaat het om inscharen van schapen? Dan hoeft uw buurman (de inschaarder) de schapen niet bij te houden in zijn administratie als hij:

  • minder dan 450 schapen inschaart en
  • korter dan 4 weken inschaart en
  • eenmalig per jaar buiten de periode van 1 maart tot 1 oktober inschaart.

De mest van deze ingeschaarde schapen telt niet mee voor het berekenen van de gebruiksruimte. Het kan alleen zijn dat uw buurman zijn gebruiksruimte overschrijdt. Wij maken dan een nieuwe berekening. Hierin nemen we ook mest van deze ingeschaarde schapen mee. De totale overschrijding van de gebruiksruimte (dus inclusief de mest van de ingeschaarde schapen) bepaalt hoe hoog de boete is.

U neemt de grond van uw buurman (tijdelijk) in gebruik

U neemt na 15 mei grond van uw buurman in gebruik en laat daar uw dieren op grazen. U bent dan nog steeds zelf verantwoordelijk voor de administratie van uw dieren. U geeft wel aan ons door dat u de grond van uw buurman (tijdelijk) gebruikt. Dit doet u binnen 30 dagen in Mijn Percelen.

Service menu right