AGR-GPS vaste mest

Vanaf 1 april 2015 is het niet meer toegestaan om een losse AGR-GPS-unit te gebruiken. De AGR-GPS-apparatuur moet dan onlosmakelijk verbonden zijn met het chassis van het transportmiddel. Gebruikt u meerdere laadbakken, dan moet elk chassis met een laadbak eigen AGR-apparatuur hebben. De AGR-apparatuur moet verbonden zijn met apparatuur voor positiebepaling (gps) en apparatuur die automatisch en elektronisch het moment van laden en lossen naar ons verstuurd.

Daarnaast is het verplicht om vervoersmiddelen van vaste mest te registreren en de koppeling tussen het kenteken en het unieke AGR-apparaat te registreren.

Transportmiddelen zonder luchtvering

Ook bij transportmiddelen zonder luchtvering moet de AGR-GPS-apparatuur onlosmakelijk verbonden zijn met het chassis van het transportmiddel. Bij transportmiddelen zonder luchtvering mocht tot 1 januari 2016 de oude AGR-GPS-apparatuur (losse unit) worden gebruikt.

Registratie

Zodra u een typegoedgekeurd apparaat heeft aangeschaft en heeft laten monteren, meldt u dit bij ons in de VMR-applicatie. U registreert naast het kenteken van het trekkend voertuig ook de kentekens van de aanhangers die u gebruikt voor het vervoer van vaste mest. Gebruikt u een landbouwvoertuig zonder kenteken voor het vervoer van vaste mest, dan registreert u het chassisnummer.

Export verwerkte vaste mest

Bij export van verwerkte vaste mest is tot 1 januari 2017 AGR/GPS niet nodig. Voorwaarde is dat de verwerkte mest is bewerkt in een installatie die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is erkend. Als u gebruik maakt van deze uitzondering, vul dan op het vervoersbewijs dierlijke mest (VDM) opmerkingscode 95 in.
 
Deze uitzondering vervalt per 1 januari 2017. Vanaf dat moment moet het transport uitgevoerd worden met een transportmiddel dat is uitgerust met goedgekeurde apparatuur voor gegevensregistratie (AGR) en een satellietvolgsysteem (gps).
 
Vervoerders hebben tot 1 maart 2017 de tijd om de apparatuur te installeren en te voldoen aan de AGR/GPS verplichting. Tot die tijd krijgt u bij overtredingen geen boete opgelegd van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de NVWA. Vanaf 1 maart 2017 worden overtredingen beboet.

Service menu right