Service menu right

Satellietvolgapparatuur registreren

U bent beroepsvisser en u heeft een vaartuig met een totale lengte van 12 meter of meer. Dan heeft u in de meeste gevallen goedgekeurde satellietvolgapparatuur (vessel monitoring system) aan boord.

Een onderdeel van duurzame visserij is het in stand houden van de vissoort. Door bijvoorbeeld overbevissing verdwijnen vissen of krijgen niet de kans om te volgroeien. De overheid moedigt duurzame visserij aan door subsidies en regels.

Een van de regels is dat vaartuigen van 12 meter of langer satellietvolgapparatuur aan boord hebben. Deze apparatuur brengt in kaart welke visgebieden belangrijk zijn voor de visserij. Ook wordt daarmee onderzocht welk effect de visserij heeft op de zeebodem in dat gebied.

Deze regel geldt niet als:

  • uw vaartuig actief is in de kustwateren en alleen voor de aquacultuur wordt gebruikt;
  • u met uw vaartuig alleen in het IJsselmeer vist.

Goedgekeurde apparatuur

Aan satellietvolgapparatuur worden eisen gesteld. Hier vindt u een overzicht van goedgekeurde satellietvolgsystemen.

Satellietvolgapparatuur registreren

U registreert de satellietvolgapparatuur op mijn.rvo.nl. Welk formulier u daar precies moet gebruiken, hangt af van uw situatie.

Uw satellietvolgapparatuur direct registreren

Wijziging lettercode of vaartuigeigenaar

Wijzigt de cijfer-/lettercode van een vaartuig? Krijgt het een nieuwe eigenaar? Of veranderen de gegevens op het Bewijs van goedkeuring? Dan vult u het formulier Machtiging VMS in.

Uw wijziging direct doorgeven

Nieuw Inmarsat-nummer

Samen met de leverancier van de apparatuur vraagt u als eigenaar een nieuw Inmarsat-nummer aan bij de Inmarsat-dienstverleners. Het Inmarsat-nummer staat op de satellietvolgapparatuur. De schipper of de leverancier neemt daarna contact op met het Klantcontactcentrum van de NVWA (0900 - 0388, kies optie 1 visserij) en maakt een afspraak om de set te downloaden en aan boord te testen. Belt u vanuit het buitenland, dan belt u naar 088 223 04 88.

Verkoop vaartuig naar buitenland

Verkoopt u het vaartuig met de satellietvolgapparatuur naar het buitenland? Neem dan contact op met het Klantcontactcentrum van de NWVA (0900 - 0388, kies optie 1 visserij). Belt u vanuit het buitenland, dan belt u naar 088 223 04 88. Dit doet u om de DNID-code te kunnen deleten, voordat het Inmarsat-nummer wordt afgemeld. Dit geldt ook als het vaartuig wordt gesaneerd.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.