Valkeniersakte

Gepubliceerd op:
6 februari 2017
Laatst gecontroleerd op:
3 februari 2022

Wilt u gaan jagen met een slechtvalk of havik? Of voert u beheer en schadebestrijding uit met een slechtvalk, havik of woestijnbuizerd? Dan heeft u een geldige valkeniersakte nodig.

De valkeniersakte valt onder de Wet natuurbescherming. Krijgt u bezoek van een buitenlandse valkenier en gaat u samen jagen in Nederland? Dan heeft uw logé een logeerakte nodig.

Voorwaarden

U kunt een Nederlandse valkeniersakte aanvragen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent minimaal 18 jaar.
  • U bent geslaagd voor het valkeniersexamen. Of u heeft een diploma uit België, Duitsland of Luxemburg. Dat diploma is door de Nederlandse overheid erkend.
  • U woont in Nederland, België, Duitsland of Luxemburg. U kunt dan een Nederlandse valkeniersakte aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet die hierboven staan.
  • Een valkeniersexamen vraagt u aan bij de Stichting Jachtexamens.

Heeft u een valkeniersakte en krijgt u in Nederland bezoek van een buitenlandse valkenier? Dan heeft uw gast een logeerakte nodig om te jagen met een jachtvogel. Voor logés geldt dat:

  • zij kunnen bewijzen dat zij het recht hebben om te jagen. Dit geldt voor het land waar zij hun woon- of verblijfplaats hebben;
  • zij niet alleen mogen jagen. Dit mag alleen samen met iemand die in Nederland woont en een geldige valkeniersakte heeft.

Jachtvogels in het veld

Houdt u jachtvogels in het veld vast aan een lijn of met een koord aan uw hand? Maar gaat u niet jagen? Ook dan heeft u een geldige valkeniersakte nodig. Voor de havik heeft u ook een bezitsontheffing nodig.

Roofvogelhouder

Houdt u roofvogels? Dan gelden er ook andere regels voor u, zoals de CITES-regels. Lees meer hierover op Bezitsontheffing beschermde dieren.

Aanvragen valkeniersakte

U vraagt de valkeniersakte bij ons aan voor € 65. Dit kan het hele jaar. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan. Woont u in het buitenland en heeft u geen DigiD? Neem dan contact met ons op. Belt u vanuit het buitenland? Kies dan het volgende nummer: +31 70 379 80 00.

Begin- en einddatum valkeniersakte

Een valkeniersakte is maximaal 5 jaar geldig. De akte gaat in op de ontvangstdatum. De einddatum is altijd 31 maart, maximaal 5 jaar later. Vraagt u bijvoorbeeld in oktober 2022 een valkeniersakte aan? Dan gaat deze in op de ontvangstdatum en geldt tot en met 31 maart 2027.

Nieuwe valkeniersakte aanvragen

Wij sturen u een brief wanneer de geldigheid van de akte bijna verlopen is. U kunt de akte dan opnieuw aanvragen. Is deze geldig tot en met 31 maart 2022? Dan vraagt u voor 1 maart 2022 een nieuwe akte bij ons aan. Deze is dan weer 5 jaar geldig. Dus van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2027.

Bijlagen bij uw aanvraag

Stuur met uw aanvraag een kopie van uw valkeniersdiploma en een recente pasfoto mee. Deze kunt u uploaden in het aanvraagformulier. Het diploma voegt u toe als pdf-bestand. En de foto als jpg- of jpeg-bestand. De bestanden mogen maximaal 10 MB groot zijn.

Aanvragen logeerakte

Heeft u een geldige valkeniersakte? En voldoet u aan alle voorwaarden? U kunt dan de logeerakte aanvragen voor € 65. Deze akte is 6 dagen achter elkaar geldig. U vraagt deze aan met uw DigiD. Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan. Woont u in het buitenland en heeft u geen DigiD? Neem dan contact met ons op. Belt u vanuit het buitenland? Kies dan het volgende nummer: +31 70 379 80 00.

Bijlagen bij uw aanvraag

Vraagt u een logeerakte aan voor uw logé? Stuur dan ook een recente pasfoto van hem of haar mee. En een kopie van het valkeniersdiploma van de logé uit het betreffende land. Dit is het bewijs dat de logé mag jagen in het land waarin hij of zij woont of verblijft.

Kosten voor uw aanvraag

Voor de aanvraag van een valkeniersakte of logeerakte betaalt u leges. Dit zijn de kosten voor de beoordeling van een vergunnings- of ontheffingsaanvraag. De kosten voor deze aanvragen zijn € 65. U kunt deze kosten op 2 manieren betalen:

  • iDEAL. U betaalt direct online nadat u het digitale aanvraagformulier heeft gestuurd.
  • Factuur via de post. Als uw aanvraag compleet is, krijgt u een brief met de rekening.

Betaalt u via iDEAL? Dan kunnen wij uw aanvraag sneller beoordelen. U krijgt dan van ons een betaalbevestiging voor uw administratie.

Na uw aanvraag

Wij beoordelen uw aanvraag als u betaald heeft. Daarna ontvangt u bericht over de akte. Keuren wij uw aanvraag goed? Dan krijgt u de akte in de vorm van een plastic pasje.

Duplicaatakte

Bent u uw valkeniersakte (het pasje) verloren? Vraag dan een duplicaatakte aan. Dit is een kopie van de pas. Een duplicaatakte kost € 30.

Uw aanvraag aanvullen

Wilt u uw aanvraag aanvullen? Of heeft u een brief van ons gekregen omdat uw aanvraag niet compleet is? Dan volgt u de stappen hieronder:

Stap 1: U klikt hieronder op de knop Uw aanvraag aanvullen. Er opent een nieuwe pagina.
Stap 2: Klik op de knop Digitaal post versturen.
Stap 3: Bent u nog niet ingelogd? Log dan eerst in.
Stap 4: U gaat automatisch naar het formulier.
Stap 5: Daar kiest u voor het onderwerp WNB Valkeniersakte.
Stap 6: Daarna volgt u de stappen in het formulier.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?