Digitaal ondernemen

Gepubliceerd op:
21 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
7 juni 2022

Bedrijven en organisaties investeren steeds meer in de ontwikkeling van digitalisering. Bijvoorbeeld om problemen op te lossen of om het werk sneller, efficiënt en consistent uit te voeren. Van het automatiseren van bedrijfsprocessen tot inzetten van digitale middelen in de zorg (e-health).

Met verschillende subsidies en regelingen biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) passende steun aan ondernemers in verschillende stappen binnen het digitaliseringsproces. Van het bemidddelen bij internationale samenwerkingen tot financiële steun, op vele vlakken dragen wij graag ons steentje bij. Wilt u digitaal innoveren? Maak dan kennis met RVO en bekijk wat wij voor u kunnen doen.

Kansen en risico’s

Wat digitalisering zo fascinerend maakt, is dat het blijft doorontwikkelen. Wat vandaag een digitale innovatie is, kan morgen een standaard onderdeel zijn binnen een werkproces.

Veel ondernemers zijn gedreven om naar effectieve en efficiënte oplossingen te kijken die hun werkzaamheden vergemakkelijken. Maar er zijn ook digitale innovaties die het leven van iedereen makkelijker maken, bijdragen aan onze mooie planeet of de zorg verbeteren. Dat maakt digitalisering zo belangrijk. Het is nodig. En het kan op zoveel manieren.

Toch mogen we niet vergeten dat de digitale wereld ook risico's met zich meebrengt. Daarom organiseerden wij in 2021 het Webinar ICT en Cyberveiligheid. Hierin lieten we in vogelvlucht zien op welke manieren RVO ondersteuning biedt aan ondernemers en instellingen die bezig zijn met digitalisering. Verderop op deze pagina vindt u een link naar het webinar.

Uitgelichte regelingen

Voor initiatieven die digitalisering verder helpen en veiliger maken zijn er verschillende regelingen en diensten. Ook worden er geregeld evenementen georganiseerd om bedrijven te informeren over de mogelijkheden. Hieronder sommen wij een aantal diensten en regelingen voor u op. Verderop op de pagina vindt u een aantal uitgelichte evenementen.

Praktijkverhalen

Lees meer over de online platforms voor talentontwikkeling van Parantion en hun 1e stappen over de grens. Of lees hoe Orbisk de restaurantwereld aan het veroveren is.

Snelheid is key voor Wooting

De toetsen van hun nieuwste product reageren al als u ze 0,1 millimeter indrukt. Perfect voor veeleisende gamers en uniek in de toetsenbordenmarkt. Tijdens gesprekken met een octrooiadviseur van Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO) leerde Wooting om strategischer om te gaan met een octrooi. "Aan de ene kant kunnen we concurrenten afschrikken door onze technologie te beschermen. Aan de andere kant kunnen we een octrooi gebruiken voor licenties aan concurrenten",  vertellen Jeroen Langelaan en Calder Limmen van Wooting.

Lees het volledige praktijkverhaal over Wooting

Bekijk hieronder de video over Wooting

Nationaal Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard uit voor projecten op 2 terreinen, waar de meeste kansen aanwezig zijn voor structurele en duurzame economische groei. Inmiddels zijn de projecten van de eerste 2 rondes bekend. In beide terreinen zitten projecten op het gebied van ICT en kunstmatige intelligentie (AI), zoals Quantum Delta NL en het AiNed Investeringsprogramma uit ronde 1. Ook in ronde 2 zitten diverse ICT en AI projecten.

One Single Hub

One Single Hub (OSH) wil regionale krachten bundelen om start-ups en scale-ups op een effectieve en efficiënte manier te ondersteunen. Inmiddels is de 2e ronde voorbij en zijn er - net als in de eerste ronde - 9 winnende projecten uitgekomen. Eén van de winnende bedrijven is TechMeUp. Het project richt zich op het makkelijker maken van een IT-omscholingstraject. Een andere winnaar is Digital Food Hub. Bij de hub wordt een interactieve leeromgeving voor start-ups en scale-ups gelanceerd die zich richten op innovaties in de voedselketen. Mooie initiatieven die dankzij OSH naar een hoger niveau worden getild. Benieuwd naar de andere winnaars?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?