Hoe werk ik samen in de circulaire economie? | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Hoe werk ik samen in de circulaire economie?

10-02-2021

Wilt u samenwerken om de circulaire economie mogelijk te maken? Nationaal en/of internationaal?

Lees onze tips.

Internationaal

De circulaire economie is grenzeloos. U vindt internationale partners in Europa en de rest van de wereld. Wij voeren verschillende programma’s uit om internationale samenwerking in circulair ondernemen te ondersteunen.

  • Partners for International Business (PIB). Het programma helpt bedrijven en kennisinstellingen uit Nederlandse (top)sectoren te positioneren in kansrijke buitenlandse markten. Dit gebeurt ook specifiek rond circulaire economie, recycling en biomassa. 
  • Holland Circular Hotspot. Het platform stimuleert internationale inzet, export en uitwisseling van Nederlandse kennis, technologie en producten rond de circulaire economie. Het creëert en versterkt de exportkansen voor circulaire ondernemers en internationale uitwisseling van kennis en innovatie.
  • Europese fondsen. De Europese programma’s Interreg, Horizon 2020 en LIFE financieren samenwerkingsprojecten. Bij LIFE is samenwerking met Europese partners geen vereiste.

Nationaal

Hoe circulair ook, het wiel hoeft u niet opnieuw uit te vinden. Veel bedrijven, gemeenten en kennisinstellingen zijn al bezig met circulair ondernemen. Sluit u daarom aan bij partners zoals:

  • Circulaire ondernemers. Bij het Versnellingshuis Nederland circulair! draait alles om circulair ondernemen. Van innovatie en productie tot financiering en organisatie. Zoek ondernemers, stel vragen, win advies in en ontmoet elkaar op bijeenkomsten. Kijk op www.circulairondernemen.nl. Of krijg hulp van het Versnellingshuis Nederland circulair! bij de uitvoering van uw plannen. Ga naar www.versnellingshuisCE.nl.
  • Hogescholen. Hogescholen, ondernemingen en overheden werken samen aan praktijkgericht onderzoek. Binnen de KIEM-VANG-regeling gaat het onderzoek om concrete innovaties op het gebied van circulaire economie. Welke mogelijkheden voor samenwerking ziet u?
  • Innovatie in de chemie kan bijdragen aan reductie van CO2. KIEM GoChem financiert projecten waarin minimaal één mkb-onderneming samenwerkt met een kennisinstelling. Dus bent u op zoek naar ondersteuning bij uitzoekwerk, ga dan naar ChemistryNL.
  • Ontwerpers en designers. Circulair ondernemen begint bij een circulair productdesign. CIRCO leert u hoe u ontwerpt in de circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers uit de maakindustrie en de creatieve industrie werken samen aan concrete projecten en delen hun ervaringen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.