Green Deal Aardgasvrije wijken

Wijken aardgasvrij maken. Daar hebben we in Nederland nog weinig ervaring mee. Lokale overheden spelen daarin een belangrijke rol. Gemeenten moeten rekening houden met veel partijen en belangen. De Green Deal Aardgasvrije Wijken gaat die ontwikkeling versnellen door kennis te delen en te ontwikkelen.

31 gemeenten ondertekenden de Green Deal Aardgasvrije Wijken. Dat deden ze samen met het Rijk, Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG), betrokken netbeheerders, het Interprovinciaal Overleg en Netbeheer Nederland.

Doel Green Deal

Alle partijen die de Green Deal ondertekenen gaan zich inzetten voor de ontwikkeling van aardgasvrije wijken. Ook hun partnerorganisaties doen dat. Het doel is om de ontwikkeling te versnellen door:

  • kennis opdoen, delen en verder ontwikkelen.
  • onduidelijkheden in wetgeving, financiering, verantwoordelijkheden en bevoegdheden wegnemen.
  • burgers eigenaar maken en betrekken bij deze veranderingen.

Wat doen gemeenten?

Elke gemeente selecteert een wijk om aardgasvrij te maken. Dit kan een nieuwbouwwijk of bestaande wijk zijn. De uitkomst van onderzoek bepaalt welke mogelijkheden er zijn. Dit vormt de basis voor het overleg met alle betrokken partijen.

Kaart deelname green deal aardgasvrije wijken

Wat doen partners?

Naast partijen die de Green Deal ondertekenden, zetten ook partners zich actief in voor de doelen. Partners zijn organisaties die:

  • hun achterban benaderen en ondersteunen;
  • hun kennis en expertise inzetten in praktijkprocessen;
  • doelstellingen en uitkomsten van de Green Deal uitdragen.

Welke rol een partner precies vervult hangt af van de lokale situatie en eigen wensen en mogelijkheden. Partners geven deelnemende partijen advies. Ze worden daarnaast op de hoogte over de voortgang van de Green Deal.

Op dit moment (augustus 2017) doen 58 partners mee, waaronder 29 gemeentes. U vindt hier de actuele lijst met partners.

Kennis delen en ontwikkelen

  • Heeft u als gemeente nu al vragen? De kennispartners van de Green Deal beantwoorden uw vragen graag. Stel uw vraag
  • Samen werken we nog aan een interactief kennisplatform.
  • Overzicht Aardgasvrije wijken in de Green Deal. Dit overzicht vullen we zo snel mogelijk aan met alle deelnemende gemeenten van de Green Deal.
  • Kennisbijeenkomsten: We organiseren sessies over steeds wisselende onderwerpen. In de evenementenagenda geven we informatie over interessante bijeenkomsten die te maken hebben met het onderwerp aardgasvrije wijken. Organiseert u als partij of als partner een bijeenkomst over dit onderwerp? Geef het aan ons door via ons formulier.

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Service menu right