De korte en de lange koolstofkringloop | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

De korte en de lange koolstofkringloop

03-08-2020

Het gebruik van biomassa is in principe CO2-neutraal. Planten en bomen (organisch materiaal) nemen tijdens de groei CO2 op. Die CO2 komt weer vrij door vergisting en verbranding. Net zoals dat in de natuur zou gaan.

Bij soorten die snel groeien, kan de CO2 na enkele jaren alweer opgenomen zijn. Dan is de cirkel in enkele jaren dus rond. Uitgangspunt is steeds dat de biomassa via duurzame bosbouw en landbouw wordt verkregen. Ook wordt de biomassa zo hoogwaardig mogelijk ingezet. Dat betekent dat kwalitatief goed hout bijvoorbeeld wordt ingezet voor de bouw. Alles wat overblijft noemen we restproducten. Restproducten bestaan dus uit minder kwalitatief hout en worden daarom gebruikt voor bio-energie.

Bij het gebruik van fossiele brandstoffen is de koolstof miljoenen jaren geleden vastgelegd in de diepere aardlagen. Die brengen we door verbranding in de atmosfeer. Dat zorgt ervoor dat de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer steeds groter wordt. Door te stoppen met de extra koolstof uit diepere aardlagen te halen, komt er geen extra koolstof in de atmosfeer.

Infographic

In de infographic hieronder ziet u kort uitgelegd hoe de korte en de lange koolstofkringloop eruit zien.

Rol van bio-energie in reductie van CO2

Lange CO2-cyclus
Verbranden van fossiele grondstoffen betekent een lange CO2-cyclus: het duurt immers miljoenen jaren voordat deze grondstoffen zijn aangevuld.

Korte CO2-cyclus
Door biomassa te verbranden, ontstaat er een korte CO2-cyclus. Dat komt doordat biomassa in korte tijd weer is aangegroeid en weer CO2 opneemt.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.