Bodemenergie en aardwarmte (geothermie) | RVO.nl

Service menu right

Bodemenergie en aardwarmte (geothermie)

06-11-2020

Wilt u de mogelijkheden verkennen voor de verwarming en koeling van gebouwen met bodemenergie en aardwarmte? Op deze pagina vindt u algemene informatie, instrumenten en praktijkvoorbeelden.

Bodemenergie en aardwarmte zijn hernieuwbare energiebronnen. Die win je uit de ondergrond of diepere aardlagen (dieper dan 500 meter).

Aardwarmte (geothermie)

Aardwarmte (geothermie) uit dieper gelegen aardlagen gebruiken we in Nederland sinds 2007. De diepte van de putten varieert tussen de 500 en 4.000 meter. Hierbij wordt heet water omhoog gepompt dat, afhankelijk van de diepte, tussen de 40-120°C is. Dit gebeurt met 2 of meer putten. Eén pompt warm water omhoog en de andere pompt het afgekoelde water weer terug in de grond. Door de diepte van de putten zijn er meer risico’s dan bij ondiepe bodemenergie.

Achtergrond

RVO stimuleert het gebruik van ondiepe bodemenergie en aardwarmte in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bodemenergie en aardwarmte zijn onmisbare bronnen bij de transitie naar een duurzame energievoorziening.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.