Service menu right

Financieren lokale energie-initiatieven

Ook de kosten spelen een rol. Op deze pagina ziet u de regelingen die interessant kunnen zijn voor lokale duurzame energie-initiatieven.

Financieringsmogelijkheden

RVO voert een aantal regelingen uit die interessant zijn voor lokale duurzame energie-initiatieven:

Andere financieringsmogelijkheden vanuit de overheid vindt u in onze subsidiewijzer en in de Energiesubsidiewijzer. Passen deze financiële regelingen niet goed bij uw projectsituatie? Kijk dan ook op de pagina wet en regelgeving voor experimenteer- en ontheffingsmogelijkheden.

Salderingsregeling

Deze regeling is bedoeld voor consumenten en andere kleinverbruikers. Opgewekte aan het net teruggeleverde duurzame elektriciteit mag u verrekenen met de elektriciteit die u van het net afnam. Dit voorkomt dat u variabele elektriciteitskosten betaalt. Hierbij gaat het meestal om zonnepanelen. Op uw energienota geeft uw energieleverancier aan hoeveel stroom u opwekte en verbruikte.

U betaalt aan uw leverancier het positieve saldo van verbruik minus opgewekte energie. Veel energieleveranciers eisen dat uw zonne-energiesysteem is aangemeld op energieleveren.nl.

Check hier of u mag salderen.

De salderingsregeling wordt uitgevoerd door de elektriciteitsleveranciers via de energierekening en is geregeld in de elektriciteitswet. Meer informatie over salderen staat op Hier Opgewekt.

Postcoderoos regeling

Vanuit de belastingwetgeving bestaat de mogelijkheid om minder energiebelasting te betalen via de postcoderoos. Deze is bedoeld voor (energie)coöperaties van kleinverbruikers die elektriciteit met hernieuwbare energiebronnen opwekken. Deze coöperaties mogen vanaf 1 januari 2014 gebruikmaken van een verlaagd tarief. Dit verlaagde tarief geldt voor de eerste schijf van de energiebelasting.

De postcoderoos is een regeling uitgevoerd door de belastingdienst.

Vanaf 1 januari 2016 verruimde de regeling

De leden van deze coöperaties hoeven in de eerste schijf van de energiebelasting geen belasting meer te betalen voor het hen toegewezen deel van de gezamenlijk opgewekte hernieuwbare elektriciteit.

De verlaging van het tarief van de eerste schijf tot nul wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Zo kunnen deze coöperaties rendabeler zelf duurzame energie opwekken.

Kleinverbruikers

Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie. Ze wonen ook binnen de postcoderoos waar de productie-installatie staat. De definitie van een postcoderoos is aangepast. De productie-installatie kan nu ook buiten het centrale postcodegebied liggen. Deze wijziging is onderdeel van het Energieakkoord.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.