Ondiepe bodemenergie - gesloten systemen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ondiepe bodemenergie - gesloten systemen

20-01-2021

Gesloten bodemsystemen zijn er in verschillende varianten, maar de werking is vrijwel identiek. Het bodemsysteem is in feite een grote warmtewisselaar. Door de warmtewisselaar wordt water met een niet-giftig antivriesmiddel gepompt om warmte of koude aan de bodem te onttrekken.

Het energetisch rendement is gemiddeld iets lager dan bij open systemen. Gesloten systemen worden meestal per huis aangelegd, maar een collectief systeem voor een appartementencomplex of meerdere woningen kan ook.

Stand van de techniek

Er zijn verschillende soorten bodemwarmtewisselaars: horizontale bodemwarmtewisselaars en verticale bodemwarmtewisselaars. Lees meer over de varianten en combinaties en toepassing van bodemwarmtewisselaars.

Marktontwikkeling

Gesloten systemen worden in Nederland niet gereguleerd of geregistreerd, dus het is onbekend hoeveel systemen er precies in gebruik zijn. Naar schatting gaat het om enkele tienduizenden. In landen als Zweden en Zwitserland zijn gesloten systemen bijna standaard in de nieuwbouw. In andere Europese landen worden gesloten systemen steeds meer toegepast, omdat ze geschikt zijn voor vrijwel elke bodemsoort.

De inzet van gesloten systemen blijft in Nederland achter ten opzichte van andere Europese landen. Door onze bijzondere bodem met veel geschikte grondwaterlagen, en door bewuste stimulering, ligt in Nederland de nadruk op grote open systemen met grote vermogens. Er is echter inmiddels voldoende ervaring met gesloten systemen en er zijn diverse leveranciers. Meer informatie hierover vindt u via de brancheorganisatie bodemenergie.nl.

Wat levert een gesloten systeem op?

De kosten van een elektrische warmtepomp in combinatie met een bodemwarmtewisselaar zijn afhankelijk van de capaciteit en variëren sterk. Voor individuele toepassingen moet gerekend worden met € 14.000 tot € 20.000. De capaciteit van de installatie ligt dan op een niveau vanaf 10 kW. Projectprijzen vanaf 10 tot 40 woningen liggen aanzienlijk lager, in een aantal gevallen onder € 10.000. Bij installatie in grootschalige renovatieprojecten met gesloten systemen ligt de projectprijs tussen € 10.000 en € 15.000. Doorgaans is hier sprake van kleinere woningen met een geringere capaciteit: 4 tot 10 kW per systeem.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.