Uniforme maatlat Gebouwde Omgeving | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Uniforme maatlat Gebouwde Omgeving

21-08-2020

RVO biedt instrumenten aan die marktpartijen helpen bij het nemen van beslissingen en keuzes voor de warmte- en koudevoorziening.

De Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving (UMGO) is één van de oudste instrumenten van het Expertisecentrum Warmte (ECW). Dit instrument wordt steeds onderhouden en aangepast aan actuele regelgeving. Met de UMGO kunt u warmte- en koudeopties voor gebouwen met elkaar vergelijken, zowel op gebouw- als op gebiedsniveau. Is een aansluiting op stadsverwarming beter voor het milieu dan energiemaatregelen in het gebouw zelf? Dit soort afwegingen zijn vaak ingewikkeld. Daarom ontwikkelde het ECW de Uniforme Maatlat.

Protocol en rekenmodel

De Uniforme Maatlat bestaat uit een protocol (beschrijving van de methode) en een rekenmodel met voorbeeldberekeningen. Met het rekenmodel vergelijkt u de CO2-uitstoot en het primair fossiel energiegebruik van de verschillende warmte- en koudeopties. Naast een groot aantal referentiewoningen en technieken is het mogelijk om 'eigen' woningen en technieken toe te voegen. Het rekenmodel is vooral geschikt voor adviseurs of specialisten met ervaring in het berekenen van energieprestaties in de gebouwde omgeving.

In november 2019 verscheen een update van de Uniforme Maatlat (versie 4.3.3). Deze versie rekent uiteraard met de meest recente energieprestatie-normering, zoals de EPG voor nieuwbouwwoningen en de EMG voor gebiedsmaatregelen. In deze nieuwe versie is op verzoek van de gebruikers de mogelijkheid opgenomen om te werken met deellocaties, zodat er meerdere technieken in een wijk mogelijk zijn. Verder is het gasgebruik apart zichtbaar, zodat dit instrument ook is in te zetten voor het doorrekenen van aardgasvrije wijken.

Daarnaast is het rekenmodel aangepast aan de BENG-eisen. Deze gaan gelden vanaf medio 2020 en zullen de huidige EPC gaan vervangen. Het protocol en het rekenmodel Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving kunt u gratis downloaden.

Masterclass

Wilt u kennismaken met de Uniforme Maatlat en het rekenmodel? Een aantal keer per jaar organiseert het ECW een Masterclass Uniforme Maatlat. In de Masterclass maken wij u aan de hand van concrete oefencases wegwijs in het model. In onze agenda vindt u een overzicht van de bijeenkomsten. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Geef dit aan in ons contactformulier.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.